Létrehozva: 2018.09.11.

Ettől lesz egész télen isteni finom a pörkölt, a gulyás és a káposzta

A magyar konyha a XIX. század vége óta használja a paprikát nem csak õrlemény, de sóval eltéve darálmány formájában is. Ezt a hagyományt sokan a mai napig õrzik. Íme, egy tökéletes recept Boros Valitól.

A Piros Arany néhány éve még minden magyar háziasszony konyhájában ott lapult, elképzelhetetlen volt a főzés nélküle. Ez adta a színét és az ízét a gulyásnak és a pörköltnek, de ha egy nagy karéj zsíros kenyeret ettünk vacsorára, akkor ennek is csodás ízt és színt adott ez az egyszerű krém. A Piros Aranyat, amelyet nyers fűszer- és pritaminpaprikából és sóból készítenek, 1963 óta találjuk meg a boltok polcain, csemege és csípős változatban népszerűsége azóta is töretlen.

Ezúttal Boros Valit, a háziasszonyok gyöngyét kérdeztük meg arról, ő hogy készíti el otthon ezt a finomságot.

Boros Vali: „Szerettem mindig a Piros Arany krémet, de a boltiban egyáltalán nem bízom meg, muszáj volt kikísérleteznem ezt is, mert ebbe én nem rakok semmilyen adalékanyagot. Ebben pontosan tudom, mi van, és a legfontosabb, hogy ezeket az alapanyagokat én termesztettem meg magamnak. Ez a zöldség soha nem volt permetezve, csak locsolni szoktam a kertben és szerves trágyát használok. Így aztán az én paprikakrémem már majdnem bio.”

Hozzávalók:

 

  • 2 kg húsos kápia paprika
  • 1-3 db pici csípős paprika (de csak, ha csípősre készíted, felnőtteknek)
  • 4 fej hagyma
  • 5 db friss, érett paradicsom
  • 1 1/2 dl olaj
  • 1 ek durva só
  • Elkészítés:

    1. Tisztítsd meg a paprikát, csumázd ki, darabold durvára. Tedd egy nagy lábasba. Szórd rá a sót, öntsd hozzá az olajat. A hagymát és a paradicsomot is tisztítsd meg, és darabold össze. Add a paprikához.

    2. Lassú tűzön, fedő nélkül, alaposan főzd szét.

    3. Botmixerrel pépesítsd krémesre, majd takard le fedővel, és tedd vissza főni. Időnként kevergesd meg.

    4. Ha le is passzírozod, még szebb lesz az állaga.

    5. Na, ilyen, amikor már tökéletesen kész

    6. Csírátlanított, forró, pici üvegekbe szedd azon forrón.

    Zárd le, és fejjel lefelé fordítva tedd a száraz dunsztba. Lehűlésig maradjon ott.

    Nem kell bele tartósító. Felbontás után tárold hűtőben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    borsonline.hu

    Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

    vg.hu

    Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    magyarnemzet.hu

    Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    lakaskultura.hu

    Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk