Létrehozva: 2019.02.27.

Ezért kell a csirkéhez szódabikarbóna: Elképesztő konyhatrükk

Annyi mindenre használjuk a háztartásban ezt az olcsó fehér port, rengeteg háziasszony erre esküszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy titkos recept, melyben a szódabikarbóna a férfiak kedvenc ételének elkészítésében játszik óriási szerepet. Mutatjuk is!

Vajon mi dolga a szódabikarbónának a csirkével?

A profi szakácsok szerint a legjobb, ha fóliával bélelt serpenyőre tett rácson sütöd a csirkét, mert így a forró levegő szépen körbejárja a sütőben, vagyis fordítás nélkül is egyenletesen sül át. Ha alacsonyabb hőmérsékleten indítod a sütést, zsír szépen kicsöpög a húsból, a felületi nedvesség pedig elpárolog. Ezután elég neki egy pár perc magasabb hőmérsékleten, hogy igazán roppanós legyen.

De van itt még egy titkos összetevő: a szódabikarbóna. Elég egy kávéskanálnyit adni a só, a fokhagymapor és a hagymapor keverékéhez, amelybe a szárnyakat sütés előtt beleforgatjuk, és máris szuperropogóssá változik a csirkeszárny.

A szódabikarbóna ugyanis lúgos kémhatású, ez pedig megemeli a csirke bőrének PH-értékét. Így a peptidek könnyebben lebomlanak, ami annyit jelent, hogy a csirkeszárnyak könnyebben megbarnulnak és ropogóssá válnak. A mennyiséggel azonban nagyon vigyázz, mert ha eltúlzod a szódabikarbóna adagját, akkor könnyen kellemetlen ízű lehet a hús. Csak egy csapott kávéskanálnyit keverj a fűszerkeverékbe – erre azért van szükség, hogy ezt a kis mennyiséget egyenletesen oszd el a csirkeszárny felületén.

Íme a tökéletes csirkeszárny receptje:

Ropogós sült csirkeszárny

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1,5 kg csirkeszárny
  • 4 teáskanál durva só (finomra őröltből a fele is elég)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A csípős mártáshoz:

  • 1/2csésze csípős szósz
  • 3 teáskanál vaj
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 1/2 csésze kék sajt
  • 1/2 csésze natúr joghurt
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál durva só
  • 1 kávéskanál hagymapor
  • A tálaláshoz 6 zellerszár

    Így készítsd el:

    1. A sütő rácsát tedd a sütőtér felső harmadába, majd melegítsd elő a sütőt 120 Celsius-fokra. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd tegyél rá rácsot. Ha nincs rács otthon, kissé olajozd be a fóliát, és így tedd rá a csirkeszárnyakat – így azonban csak a felső oldaluk lesz igazán ropogós.

    2. Keverj össze egy csapott kávéskanál szódabikarbónát, egy kávéskanál fokhagymaport, két teáskanál durva sót (finomabból a fele is elegendő), egy teáskanál borsot, és egy teáskanál hagymaport.

    3. A csirkeszárnyakat papírtörlővel töröld szárazra, majd tedd egy nagy tálba a fűszerekkel, és forgasd össze alaposan.

    4. Helyezd el a rácson a csirkeszárnyakat, de ne legyenek túl zsúfoltan. Süsd őket 25 percig, majd vedd fel a sütő hőmérsékletét 260 Celsius-fokra, és süsd tovább 25-30 percig a csirkéket, félidőben megfordítva.

    5. Amikor megsültek a szárnyak, hagyd őket kicsit hűlni a sütőn kívül – így a bőrük még ropogósabb lesz.

    6. A csípős mártáshoz keverd össze a csípős szószt a vajjal és a cukorral, majd forrald 6-8 percig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá az összemorzsolt sajtot, a joghurtot, a sót, a borsot és a hagymaport.

    7. A zellerszárakat vágd fel, és rendezd el egy tányéron. A csirkeszárnyakat tedd melléjük, csepegtesd rájuk a mártást, ás máris tálalhatod.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Drámai videó: földrengésre ébredt Ördög Nóra és az Ázsia Expressz stábja

    origo.hu

    Váratlan hír érkezett Putyinról

    borsonline.hu

    Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

    vg.hu

    Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    mandiner.hu

    Kőkemény üzenetet kapott Magyarországról az Amerikai Egyesült Államok elnöke (VIDEÓ)

    origo.hu

    Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

    travelo.hu

    Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk