FAZÉK

Ezt az öt hibát követed el a konyhában!

Szájról-szájra terjed a tudás - sokszor rosszul.
címkék:
  • Szerző: KM

A konyhában számos olyan hibát követünk el, amelyről nem is tudunk, pedig, ha oda figyelnénk, lehet hogy számos betegségtől és kellemetlenségtől megóvnánk magunkat. Igen, sokszor épp azzal ártunk, amivel segíteni szeretnénk...

1. Megmosod a nyers baromfihúst!

A csirkehúson könnyen meglapulhat a szalmonella baktérium. Az emberi szervezetbe kerülve bizony kellemetlen tüneteket és súlyos betegséget okozhat. A szalmonella azonban a sütés, főzés során megsemmisül. Ha azonban átmossuk a húst, a mikroorganizmus átkerülhet a kezünkre, a mosogatóra, a vágódeszkára, de akár a konyhapultra is. Onnantól kezdve pedig már csak a jószerencsén múlik, mi lesz a sorsa. Így a csirke feldolgozása után mossunk kezet, és alaposan öblítsük le azokat az eszközöket, késeket is, amelyekkel a csirkén dolgoztunk.

2. Felvágott gyümölcsöket, zöldségeket nem hűtöd azonnal!

Akármilyen zöldséget, gyümölcsöt vágunk fel, a romlási folyamatát azonnal felgyorsítjuk. S minél tovább maradnak elől, annál kevesebb ideig számíthatunk majd a szolgálataikra. A lényeg: felvágott gyümölcsnek, zöldségnek azonnal a hűtőben a helye.

3. Rosszul fagyasztasz!

A mélyhűtőbe szánt ételeket mindig alaposan, lehetőleg duplán be kell csomagolnunk, a jégkristályok ugyanis nem csak az ételek minőségét, az állagát is károsítják. Ha edényekben tároljuk őket, hagyjunk nekik bőven helyet a tárolóban.

4. Nem használsz/nem ismered a húshőmérőt!

Nem úri hóbort a húshőmérők létezése. A profi szakácsok már íz alapján is meg tudják mondani, valóban megsült-e a hús. A tapasztalatlanabbaknak érdemes ellenőrizni vele, belül mi a helyzet.

5. Órákig kint hagyod az ételeket!

Ha vendégeid vannak, vagy csak lustább vagy a kelleténél, előfordulhat, hogy a feltálalt ételek órákig ácsorognak a konyhaasztalon. Így hamar búcsút mondhatunk az állaguknak, az ízüknek és minőségüknek. Két óránál tovább semmi ne maradjon kint. ha fogytán vannak a finomságok, inkább folyamatosan pótoljuk őket.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?