kulcsár edina
Elõfordult már veled, hogy este, amikor benéztél a hûtõszekrénybe, nem találtál mást benne csak tojást és egy kis zöldséget? Ne keseredj el, mennyei vacsorát varázsolhatsz az asztalra.
Ne ragadj le a rántottánál, millióképp variálhatod az egyszerű tojást. Készíts frittatát vagy omlettet, esetleg süsd sütőben.
A frittatát célszerű sütőben sütnöd. Az különbözteti meg az omlettől, hogy az omlettet sütés közben meg kell fordítanod, a frittatát viszont nem. Tej vagy tejszín mindkettőbe kerül, liszt viszont csak a frittatába.
Négy tojást verj fel, és rakj bele négy evőkanál lisztet, 2 dl tejet, fűszereket és verd habosra! Forró olajba öntsd a masszát, dobálj bele paradicsomot és zöldfűszereket. Fedd le a serpenyőt és süsd jól át. Ha kész, reszelj rá sajtot és hagyd, hogy ráolvadjon. Bazsalikomot, ruccolát is szórhatsz rá.
A tojásokat verd fel és fűszerezd sóval, borssal. Adj hozzá tejszínt, majd verd fel villával. Vajat serpenyőben habzásig hevíts és utána rakd bele a tojásokat. Először keverd csak, majd vedd le a hőfokot, hogy alulról összeálljon.
Az omlettet fakanállal hajtsd félbe. Csúsztasd a tányérra, és fogyaszd friss zöldségekkel.
Ha a zöldségeket bele szeretnéd tenni, akkor vigyázz, mert viszonylag hirtelen sül az omlett. A zöldségeket és zöldfűszereket az utolsó pillanatokban tedd csak bele.
A zakuszkás tojás elkészítésénél a legfontosabb, hogy sütőben sült paprikát - kápiát vagy pritamint, padlizsánt, paradicsomot használj alapnak. Süsd sütőben a zöldségeket 180 fokon, 35 percig! Ha kész, szabadítsd meg őket héjuktól és turmixold össze!
A zöldséges alapot olajon futtasd meg kicsit. Üsd rá a tojásokat és mennyei vacsorád lesz.
Süss sütőben paradicsomot és paprikát tojással. Ne felejtsd ki a zöldfűszereket - kaprot, petrezselymet, tárkonyt, snidlinget - se!
A cukkinit vágd vékonyra, esetleg pár percet süsd elő! Üss rá tojásokat és süsd addig, amíg a tojás már picit megkeményedett, de azért még lágy.