FAZÉK

Felejtsd el a presszókávét, mutatunk valami sokkal jobbat!

Nézd meg, hogy a világ különböző pontjain milyen fantasztikus ötletekkel állnak elő kávéimádók! Így magad is újíthatsz a megszokott reggeli feketén.

Az emberek nagyon különbözőek világszerte, egyvalami azonban mégis azonos bennük: mindenki imádja a meghitt reggeli rituálét, ahogy álmosan nyúl a csésze után, és belekortyol a forrón gőzölgő kávéba.

Ami viszont mégis eltérő a kora reggeli kávészertartás során, az a forró fekete elkészítésének és fogyasztásának módja.

Például mi, magyarok valószínűleg ritkán gondolunk arra, hogy borssal, citrommal vagy esetleg sajttal ízesítsük a kávét, holott máshol ez teljesen bevett szokás.

A következő fotókon keresztül megismerheted, hogyan is fogyasztják a kávét a világ különböző részein:

Kahvesi - Törökország

A megpörkölt és finomra őrölt kávét speciális rézfazékba (cezve) porciózzák, erre öntik rá a forró vizet, majd az így készült italt szűretlenül kortyolják el.

Kaffeost - Finnország

Finnországban apró sajtdarabkákat öntenek le kávéval, ami elsőre ugyan furcsán  hangzik, de a rénszarvasok földjén élők imádják ezt a kombót.

Flat white - Ausztrália

Mennyiségre hasonló, mint a latte, de a gőzölt tejhabot az ausztrálok eszpresszóra öntik, vagyis egy kicsit erősebben fogyasztják, mint amilyen a mi ízlésünk szerinti cappuccino. 

Youanyang - Malájzia

A malájok erre a finom, de erős italra esküsznek, melyet hidegen és melegen is fogyasztanak: egyharmad rész feketekávé, kétharmad rész fekete tea, tejjel.


Espresso Romano - Olaszország

Az igazi olasz eszpresszót citrommal fogyasztják, mondván, hogy ez a módszer előhozza az édes ízeket a kávéból.

Ca phe da - Vietnam

A közismerten erős és édes vietnami feketét durván őrölt, sötét pörkölt kávéból készítik. A lefőzött kávét sűrített tejjel édesítik, jéggel lehűtik, majd átszűrve, jég nélkül fogyasztják. 

Café de Olla - Mexikó

Lassú tűzön, fahéjrudacskákkal együtt főzik a mexikói kávét, és finomítatlan nádcukorral édesítik. Hazai agyagedényekben szervírozzák, a helyiek szerint így még finomabb a kávé íze. 

Frappé - Görögország

1957-ben a Nescafé által bemutatott jegeskávé a legnépszerűbb ital a görögöknél, instant kávéból, tejszínhabbal a tetején.

Cafezinho - Brazília

Amennyire a Caipirinha a nemzeti italuk, annyira a nemzet kávéja a cafezinho. Nem múlhat egy nap sem az eszpresszóhoz hasonlóan erős kávé nélkül a braziloknál, melyet előre beédesítenek, ugyanis cukorral együtt főzik le.

Café Touba - Szenegál

Guiena-borssal és esetenként szegfűszeggel ízesítik a kávébabot, majd így őrlik és pörkölik meg a szemeket. Forró vízzel nyakon öntik, és szűrve fogyasztják.


Café Bombon - Spanyolország

Azok számára, akik a kávét édesen szeretik, szinte kötelező! Sűrített tejre azonos mennyiségű presszókávét töltenek, így intenzíven vastag és cukros kávé lesz az eredmény.

Wiener Mélange - Ausztria

A bécsi kávé hasonló a capuccinóhoz: az eszpresszó tetejére gőzölt tej és tejhab kerül, de kakaóporral megszórt tejszínhabbal teszik még különlegesebbé. 

Irish Coffee - Írország

Az ír feketét természetesen ír whiskyvel bolondítják meg, kis cukorral és tejhabbal a tetején, forrón isszák.

Fűszeres kávé - Marokkó

A sötét és illatos kávét különböző fűszerekkel, például kardamommal, fekete borssal, fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval ízesítik.

Café au Lait - Franciaország

A franciák szívesen isszák reggeli italukat egyenlő rész kávé-gőzölt tej kombinációban. Nagy pohárban szervírozva a croissant mártogatáshoz. 

Café Cubano - Kuba

Lehet, hogy kicsi, de legalább annyira erős: ilyen az igazi kubai eszpresszó, cukorral főzve. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?