Létrehozva: 2021.02.26.

A profik így hámoznak fokhagymát: kipróbáltunk 5 szuper trükköt

Lefogadnánk, hogy a legtöbben gyűlölnek fokhagymát pucolni! Pedig vékony héját egyszerűen is lehet szedni. Kipróbáltuk a legjobb internetes trükköket.

A fokhagyma száraz, papírszerű héját nem könnyű eltávolítani. A legtöbb háziasszony számára ez az egyik legidegtépőbb konyhai eljárás: lassú, kényelmetlen, pepecselős, és még a kezed is fokhagymaszagú lesz tőle. Vajon meg lehet valahogyan gyorsítani a folyamatot? Beválnak az internet legjobbnak ígért trükkjei? Megmutatjuk!

Így jön le könnyen a vékony, száraz héj a gerezdről (Fotó: Pixabay.com)

Fokhagyma a forró vízben

Az alapelv egyszerű: ha a fokhagyma egy percig forró vízben ázik, a héja megpuhul annyira, hogy utána könnyű legyen leszedni. Egyes hobbiszakácsok szerint szinte lecsúszik a gerezd oldaláról. A módszer a gyakorlatban is beválik, ám időt nemigen takarítasz meg vele, mert hámozás előtt először a vizet kell felforralnod, majd meg kell várnod, amíg a fokhagyma kicsit lehűl, hogy ne égesd meg vele az ujjadat. Akkor lehet jó ez a módszer, ha egyszerre sok fokhagymát kell hámoznod, például fokhagyma-krémlevest készítesz.

Rázd meg!

Fogj egy tálkát, tedd bele a fokhagymát, majd tegyél rá egy másik tálkát, és rázd, mint a karibi zenészek a rumbatököt. Elvileg tisztán kell kivenned belőle a fokhagyma-gerezdet. Ez a módszer kicsit fárasztó, de meglepő módon mégis szinte tökéletesen működik. Egyetlen dologra kell vigyáznod: tekerd körbe egy törölközővel a két tálkát, nehogy szétcsússzanak rázás közben. Vagy ami még egyszerűbb: használj olyan edényt, amelyiknek van teteje.

Vajon melyik a legjobb módszer? (Fotó: Pixabay.com)

Az összenyomott fokhagyma módszere

A legismertebb trükk, amelyet szinte minden háztartásban használnak. Tedd a fokhagymagerezdet a vágódeszkára, és egy kés széles, lapos pengéjével nyomd össze. A módszer működik, a héj könnyen lejön, de a fokhagyma sokszor annyira összenyomódik, hogy ha egészben kellene beletenned az ételbe a gerezdet, már nem igazán lesz jó.

Repeszd meg az ujjaid között!

Ehhez a módszerhez nem kell semmilyen extra eszköz. Egyszerűen csípd a hüvelyk- és mutatóujjad közé a gerezdet, és nyomd össze addig, amíg a héj nem roppan meg. Ezután könnyen lejön a héja, bár néha több darabra válik szét. Egyszerű, és a gerezd fokhagyma is egyben marad.

Görgesd a tenyeredben!

Fogj egy gerezd fokhagymát, és görgesd nagyjából egy percig erőteljesen a két tenyered között. Egyes szakácsiskolákban is tanítják ezt az eljárást, mégsem tökéletes. A fokhagyma fájdalmasan meggyötri a tenyeredet, és nem is mindig jön le a héja ezzel a módszerrel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

metropol.hu

Bodrogi Gyula párja: "Ez a mai napig szerelem!"

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk