Létrehozva: 2016.07.18.

Gyilkos veszély: Ezért ne használj soha alufóliát, ha grillezel!

A grillszezon kellõs középén bátran kijelenthetjük, imádjuk a faszénen sütött húsokat. Egyre népszerûbb az alufóliában sütögetés is, pedig jobb, ha ezt a módszert mindörökre elfelejted! Mutatjuk, hogy miért!

Több ok miatt is tehetünk a grillrácsra alufóliába bugyolált finomságokat. Először is: így az erős hőhatásra sem szökik el a hús leve, miközben megsül,  azaz finom omlós lesz a végeredmény. Ráadásul elképesztő ízekkel, hiszen a fólia nem engedi elillanni a fűszerpác aromáit sem. Másik előnye a fóliás grillezésnek, hogy utána sokkal kevesebb a takarítani való, mivel a rácsokra nem folyik rá és nem szenesedik rá a csöpögő húslé. Egyszóval: alufóliával kényelmesebb a főzőcskézés.

Pedig jobban teszed, ha elfelejted!

Ugyanis hőhatásra az alufóliában aktivizálódnak a fémionok és ha elegendő energiához jutnak, elhagyják a alumíniumfóliát és lecsapódnak a közvetlen környezetben - vagyis abban a húsban, abban a zöldségben, amit a fólia rejt. Amennyiben az étellel túlságosan sok alumíniumot juttatunk a szervezetünkbe, akár mérgezést is kaphatunk. Ebben az esetben – az elfogyasztott aluminium-vegyületek mennyiségétől függően – fejfájás, zavartság, izombénulás vagy teljes eszméletvesztés jelezheti a mérgezést. Természetesen ennyi alumíniumot szinte lehetetlen grillezéssel bejuttatni a szervezetbe.

De!

Akár 400 milligramm alumínium is beleoldódhat egy adag húsba. Ez pont a tízszerese az egészségügyi határértéknek, amit egy felnőtt szervezete egy nap alatt képes befogadni. Ha az a bizonyos étel valamilyen savas – ecetes vagy citromos – pácban lett forgatva akkor ennek akár a többszörösét is képes elnyelni a káros fémből. A savas közeg ugyanis megint csak reakcióképessé teszi az alufóliát.

A legnagyobb gond ez:  hogy a rendszeresen és túlzott mennyiségben szervezetbe bevitt alumínium az időskori Alzheimer kór legfőbb okozója!!!

Éppen ezért jobb, ha a grillezésnél teljesen hanyagolod az alufólia használatát!

Inkább várd meg, hogy a faszén kicsit leégjen, az igazi parázson sült hús szintén kíméletesen készül, nem ég oda és zaftos! A grillrács takarítása sajnos elkerülhetetlen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

mandiner.hu

Így örült a magyar győzelemnek a Puskás Arénában Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó