kulcsár edina
Az ünnepi trakta után nincs jobb, mint egy könnyû vacsora, ami nemcsak finom, hanem egészséges is! Mutatjuk a legjobb ötleteket sárgarépával!
A sárgarépa egész évben kapható, az egyik legolcsóbb, legegészségesebb zöldségünk. Ilyenkor télen a legjobb vitaminforrás! Szinte csak leveszöldségként gondolunk rá, pedig elképesztő sok lehetőséget rejt magában! Fantasztikus ételeket készíthetsz belőle, pillanatok alatt!
A sárgarépa rostban, A-vitaminban, antioxidánsban, béta karotinban rendkívül gazdag!
A fogyókúra elengedhetetlen része, az egyik legjobb zsírégető zöldségünk!
Leginkább nyersen érdemes fogyasztanod, azonban levesnek, köretnek, egytálételnek, vagy salátának elkészítve is nagyon finom.
Legyél kreatív, a sárgarépa igazi jolly joker! Jó néhány hozzávalóval, fűszerrel remekül harmonizál!
Mutatjuk a 10 legjobb ötletet:
Olajon dinszteld meg a hagymát és a feldarabolt sárgarépát, majd öntsd fel alaplével. Ízesítsd sóval, borssal, esetleg fokhagymával, ízlésed szerint. Ha megpuhult, turmixold össze. Apróra vágott petrezselyemmel díszítsd! Különleges és fantasztikusan finom sárgarépaleves receptet találsz még itt.
Kevés olajon párold meg a hagymát. A karikára vágott sárgarépát kicsit karamellizáld mellé. Sóval, borssal, zöld fűszerekkel ízesítsd. Főtt rizzsel, kölessel, vagy bulgurral keverd össze, szórj a tetejére egy kis reszelt parmezánt és süsd össze az ízeket!
Igazi kuriózum, nemcsak vegetáriánusoknak! Hámozd meg a sárgarépákat és vágd egyforma darabokra. Kevés olívaolajon dinszteld meg, fűszerezd ízlésed szerint. Nyújtsd ki a tésztát (kelt tészta recept itt), vágd megfelelő darabokra, majd a répát tekerd a tésztába. A roládok tetejét kend meg tojással és sütőben 160 fokon süsd készre. Használhatsz mirelit leveles tésztát is, saját készítésű leveles tésztához itt találsz egyszerű leveles tészta receptet.
A sárgarépát vágd vékony szeletekre. Kevés vajon vagy olíván pirítsd meg, gyengén fűszerezd, majd fedő alatt párold puhára. Tehetsz mellé más zöldséget is. A tetejére szórj pirított szezámmagot!
Vágd vékony hasábokra a sárgarépát. Készítsd el ízlésed szerint a mártogatót. Keverj össze egy pohár joghurtot fűszerekkel, fokhagymával, esetleg márványsajttal, vagy juhtúróval. A sárgarépa mellé még kínálhatsz zellerszárat, uborkát, jégcsapretket.
Chips helyett, egészséges nasi az esti tévénézéshez. Párold meg a sárgarépát egy darab krumplival, turmixold össze, fűszerezd gazdagon, majd kanalazd poharakba. Különlegesen finom krémet kapsz, ha egzotikus fűszereket (chili, gyömbér) is használsz!
Reszeld a sárgarépát vékony csíkokra, fűszerezd tetszésed szerint. Készíthetsz hozzá citromos-olívaolajos öntetet, de nyakon öntheted balzsamecettel, majonézzel, vagy akár egy pohár joghurttal is. Tovább turbózhatod almával, céklával. Igazi ízorgia, ha mazsolát is keversz hozzá!
1/2 liter vizet keverj össze 1/ liter almaecettel (vagy sima ecettel). Tegyél hozzá 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál sót. Karikázd fel a sárgarépákat, tedd a lébe és forrald fel, kb. 2 percig, hogy roppanós maradjon a zöldség. Tetszés szerint fűszerezheted fokhagymával, egész borssal, szegfűborssal, köménnyel, chilivel. Hűtőben tárold!
Ha van gyümölcsprésed, ne sajnáld az időt, mert fantasztikusan finom és egészséges leveket készíthetsz. A sárgarépát érdemes gyümölcsökkel keverned! Jól megy hozzá az alma és a birs, ez utóbbit kompót formájában is felhasználhatod a vitaminitalodhoz.
Bögrés sütemények, piskótafélék tésztájába remekül elrejthetsz egy kis egészséges hozzávalót. Így csomagolva biztos elfogy és neked sem lesz bűntudatod, ha 1-2 szeletettel te is eszel belőle.
Süteményeknél a sárgarépa jól harmonizál a fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel!