FAZÉK

Ez történik a tojással, ha héjastul dobod a forró serpenyőbe

A hobbiszakácsok mindig kitalálnak egy új trükköt! Most épp a tökéletes tükörtojáshoz. Nincs más dolgod, mint belevágni héjastól a tojást a serpenyőbe!

Utálod, hogy nem marad egyben a tojássárgája, amikor feltöröd a tojást a tükörtojáshoz? Itt az új trükk, amivel nem fogsz hibázni – egyenesen a hobbiszakácsok és a gasztrobloggerek ötlettárából a tuti tükörtojás elkészítéséhez! Az új ötlet elsőre talán bizarrnak tűnik, de a kitalálója esküszik rá. Hogy mi a nagy ötlet? Mosd meg alaposan a tojást, töröld meg, majd ejtsd bele magasról a kiolajozott, és alaposan felforrósított serpenyőbe. Érdemes a tojást dobás előtt egy kicsit méregetni a kezedben: azt az oldalát fordítsd lefelé, amelyik a nehezebbnek tűnik.

Tojás 01

Törött tojás nélkül nincs rántotta, tartja a francia mondás, de tükörtojás sem (Fotó: Pixabay.com)

Hogy mi történik ilyenkor?

A serpenyőbe érkezéskor a tojás héja felreped, de nem törik darabokra. A résen át a fehérje elkezd kifolyni. Ha ekkor az ujjaddal vigyázva, ügyesen szétválasztod a tojás héját, a sárgája garantáltan egészben jön ki belőle. A fehérje ekkorra már elkezd kissé megszilárdulni a serpenyőben, így nem engedi szétcsúszni a sárgáját. Az eredmény: szinte tökéletes tükörtojás, egyben maradt sárgájával, ami remekül mutat majd a tányérodon vagy a tojásos szendvicseden.

Tojás 02

Ínycsiklandozó látvány a szép tükörtojás (Fotó: Pixabay.com)

Sok múlik a becsapódás szögén

A trükk annyi, hogy körülbelül 45 fokos szögben, megfelelő magasságból és megfelelő erővel dobd a tojást a serpenyőbe. Azt nem állítjuk, hogy rögtön tökéletesen fog sikerülni, de egy-két elrontott tojás után általában működni szokott a trükk, ekkorra már begyakorlod a technikáját. Ilyenkorra azt is kikísérletezed, milyen erővel kell odacsapni a tojást, hogy pont akkora rés keletkezzen a héján, amekkorára szükséged van a megfelelő eredményhez.

Légy óvatos!

Még egy probléma lehet: figyelj oda nagyon, amikor a forró serpenyőbe esett tojáshéjat szétnyitod: ha hozzáérsz a serpenyő forró aljához, könnyen megégetheted a kezedet, ezért igyekezz minél gyorsabban végezni a művelettel. A tojás héját a felfelé eső részénél ragadd meg az ujjad hegyével, és így nyisd szét. A művelethez kissé ki is emelheted a tojáshéjat a serpenyőből, a lényeg, hogy semmiképp ne okozz magadnak sérülést főzés közben. Arra is ügyelj, hogy a héjdarabok ne peregjenek vissza a sülőfélben levő tükörtojásra.

És ezeket olvastad már?