FAZÉK

Hiába a világ legegyszerűbb dolga, mégis így rontod el a tojást

A tojásételek többségét elronthatatlannak hisszük, pedig nem azok. Mindenki találkozott már alaposan elfuserált rántottával vagy főtt tojással. De vajon mire kell figyelni az elkészítésüknél? Mutatjuk a trükköket!
címkék:

Tükörtojás

A tökéletes tükörtojás fehérje szilárd, a sárgája viszont még folyós. Ha így szereted, akkor érdemes a tojást lassú tűzön sütni, és nem sokat mozgatni. Mindig kevés olajon vagy vajon süsd, akkor is, ha teflon- vagy kerámia serpenyőben készíted, mert a zsiradék plusz ízt ad az ételnek. Még azelőtt fűszerezd sóval és borssal, hogy megszilárdulna. Ne fedd le a serpenyőt, mert az így keletkező gőzben hamar túlfőhet, megszilárdulhat a sárgája. Még egy apró trükk: amikor a fehérje épp kezd megszilárdulni, kicsit törd meg fakanállal, hogy kifolyhasson a belseje, így hamarabb és egyenletesen sül meg.

Tojás 02

Fotó: Pixabay.com

Rántotta

A legnagyobb hiba, ha túlsütöd, és nem kevered el eléggé a serpenyőben. Akkor kell levenni a tűzről, amikor egy kicsit még fényes és nedves, és ne felejtsd el sülés közben folyamatosan kevergetni. A túlsütött rántotta gumiszerű, kellemetlen állagú lesz. Soha ne süss rántottát nagy lángon, inkább készüljön el lassabban, de legyen jó. A sót csak a végén szórd rá, ugyanis a sózás nedvességet von el a tojástól a főzés során, így rosszabb lesz az étel textúrája.

Keménytojás

Tojás 01

Fotó: Pixabay.com

Sem a túlfőzés, sem az nem tesz jót neki, ha megreped a héja főzés közben. Az sem szép, ha a héját nem tudod róla simán leszedni. A tökéletes főtt tojás főzési ideje 10-12 perc, ha hideg vízben kezded főzni, és 8,5-13 perc, ha forró vízbe teszed a tojást. Minél több tojást főzöl egyszerre, annál több időre van szükség ahhoz hogy megfőjön. Ne lobogva forró vízbe tedd, mert így könnyebben megreped, és lehetőleg szoba-hőmérsékletű tojást használj. Főzés után viszont szinte kötelező pár pillanatra jéghideg vízbe meríteni a főtt tojást, így szépen lejön a héja, és nem lesz csúnya, zöld karika a sárgája körül.

Buggyantott tojás

Tojás 03

Fotó: Pixabay.com

Nem szabad túl mély lábast használni, sem túl sokáig főzni a tojást, sem pedig a szárítást kihagyni. A legjobb, ha viszonylag sekély, egyenes oldalú edényt használsz. És nem mozgatod túl sokat a tojást főzés közben. Lyukacsos kanállal szedd ki a tojást a vízből, majd papírtörlővel távolítsd el róla a vizet. A vízhez adj egy kicsi sót, és egy pici ecetet, így könnyebben megköt a tojás, miután beleütöd a vízbe. Amikor a víz épp csak forrni kezd, üsd a tojást egy kisebb kávés csészébe, és egyenként, finoman csúsztasd bele a vízbe. 3-5 percig főzd a tojást, és lehetőleg ne mozgasd túl sokat, nehogy felszakadjon. Lyukacsos kanállal szedd ki a vízből, és papírtörlőn szárítsd le.

Omlett

Tojás 04

Fotó: Pixabay.com

Hiba, ha túlsütöd, és ha nyers töltelékkel töltöd meg. Akkor érdemes kivenni a serpenyőből, ha a belseje még nedves, a tölteléket, például a hagymát vagy a gombát pedig egy kicsit elősütni, mielőtt az omletthez adnád. A sajtot viszont elég csak tálalás előtt hozzáadni.

címkék:
És ezeket olvastad már?