Létrehozva: 2017.12.06.

Hungarikum lett a gulyás! Itt a legjobb recept

A gulyásleves nem véletlenül lett a nemzeti eledelünk és a külföldiek körében is a legnépszerûbb fogás. Ennek az egyszerûen elkészíthetõ finomságnak sokféle változata létezik, de most, hogy ekkora elismerés érte ezt az ételt, megmutatjuk a legnépszerûbb receptet.

A Hungarikum Bizottság keddi döntése alapján a hungarikumok gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indoklása szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a hazai vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést. Ezzel a bővítéssel hetvenre nőtt a hungarikumok száma.

Mitől lesz jó ez a leves?

Eredetileg ugyan a gulyás három összetevőből készült: marhahús, hagyma és krumpli, de sokféleképpen ki lehet egészíteni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Vannak, akik esküsznek, hogy a jó gulyásleves titka a többfajta hús, míg mások szerint zöldségek is kellenek a jó ízekhez. Egy dologban azonban nincs különbség, a gulyáslevest tilos berántani!

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár 2 centis kockákra vágva
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy db sárgarépa karikázva
  • 1 nagy db fehérrépa karikázva
  • 1 kis db zeller kockára vágva
  • 40 dkg burgonya kockára vágva
  • 1 ek fűszerpaprika (ízlés szerint egy kis csípős)
  • 1 ek só
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek disznózsír
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 5 db zellerlevél
  • Elkészítés:

    Vágjuk apróra a hagymát és a zsiradékon pirítsuk le. Tegyük hozzá a paprikát és a paradicsomot, majd főzzük össze. A kockára vágott húst tegyük a pörköltalapba, forgassuk, míg a hús kifehéredik. Tegyük hozzá a pirospaprikát és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Nyomjuk hozzá a fokhagymát és dobjuk rá a fűszereket. Körülbelül 40 perc után, amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket. Mielőtt kész lenne, mehet hozzá a krumpli, öntsünk alá még vizet, ha szükséges. Ha elkészült apróra vágott petrezselymet szórjunk a tetejére!

    Így készül a csipetke: Megoszlanak a vélemények, kell-e a gulyáslevesbe csipetke, ha igazán tartalmas levest szeretnénk főzni, tegyünk hozzá! Pillanatok alatt elkészíthetjük: 5 kanál lisztet keverjünk össze egy tojással, csipet sóval és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Gyúrjuk laposra és csipegessük apró darabokra!

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Utálják, kigúnyolják, mégis ő mentette meg a nagyképű angolokat a totális focibukástól

    origo.hu

    Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

    borsonline.hu

    „Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

    hirtv.hu

    A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    hirtv.hu

    Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

    origo.hu

    Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

    travelo.hu

    Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

    ripost.hu

    Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

    ripost.hu

    Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

    ripost.hu

    Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk