FAZÉK

Így tárold a hagymát, hogy sokáig friss maradjon

A hagyma a magyar ételek alapvető hozzávalója, így nem csoda, ha mindig kell lennie otthon legalább néhány fejnek. Ha viszont megromlik, az nagy bosszúság, hiszen elképesztő szagot áraszt magából. Vajon hogyan érdemes tárolni, hogy minél tovább friss maradjon?
címkék:

A rántottához, a zsíros kenyérhez, de a pörkölthöz is egészen biztosan szükséged lesz hagymára. De nem mindegy, hogyan tárolod, hogy minél tovább élvezhesd a frissességét, a csípősségét. Nem elég csak bedobni a hűtő aljába vagy a konyha sarkába. Ha viszont ránk hallgatsz, biztosan nem fog rád romlani!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hagyma 01

Fotó: Pixabay.com

Így tárold az egész fejeket

Ha a hagymáról még nem szedted le a külső, száraz héját, akkor keress neki egy hűvös, sötét, jól szellőző helyet. Ez utóbbi szempont máris kizárja a hűtőszekrényt. Ráadásul a hagymának megvan az a rossz szokása, hogy könnyen magába szívja a nedvességet a környezetéből, így a hűtőszekrény ebből a szempontból is rosszat tesz az állagának. A meleg konyha sem a legjobb hely neki, főleg, ha a nap is gyakran odasüt. De akkor hová érdemes tenni a hagymát? A legjobb hely neki a hűvös kamra, a pince, vagy a ház másik hűvös, sötét sarka. A legjobban azt a helyet szereti, ahol legfeljebb 10 fok van, itt akár 3 hónapig is megőrzi kifogástalan minőségét. Az ilyen hagyma 2-3 hónap után is olyan friss és roppanós, mintha csak most hoztad volna a piacról.

Mit csinálj a megtisztított hagymával?

De mi van, ha nincs pincéd, sem hűvös kamrád? A hűtő megmentheti a helyzetet, de ehhez szükséged lesz egy kis trükkre. Először is tisztítsd meg a hagymát a száraz héjtól, tedd a hagymafejeket légmentesen zárható műanyag dobozba, és máris mehetnek a hűtőbe. Ha csak így tudod tárolni a hagymát, egyszerre ne vegyél nagy mennyiséget, mert ezzel a módszerrel csak körülbelül 2 hétig őrzi meg a minőségét. Ez alól persze kivétel, ha ebben a két hétben a hagymát is hagymával eszed.

Hagyma 02

Fotó: Pixabay.com

Így tárold a felvágott hagymát

Mi van, ha egyszerre csak egy fél fej hagymára van szükséged a főzéshez? A másik fele mehet a kukába? Dehogy! Tekerd be frissen tartó műanyag fóliába, vagy tedd légmentesen lezárható műanyag zacskóba vagy dobozba, és máris mehet a hűtőbe. Ezzel a módszerrel a hagyma körülbelül egy hétig őrzi meg a minőségét, ennyi idő alatt érdemes felhasználnod. A felszeletelt, felkockázott hagymára is igaz ez, ha marad belőle egy kicsi, légmentesen lefóliázva vagy műanyag dobozban nyugodtan elteheted a legközelebbi alkalomig, amikor megkívánsz egy kis rántottát vagy zsíros kenyeret.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?