Létrehozva: 2019.09.22.

Így tedd el a lecsót, hogy télen is friss íze legyen

Nincs is jobb, mint télen elővenni a kamrából a befőttesüveget, és felidézni a nyári bográcsozásokat egy kis lecsófőzéssel. Nem csoda, ha mindenki a legjobbat akarja kihozni a lecsóbefőzésből: nagyon nem mindegy, milyen lesz a végeredmény!

Újra itt a lecsószezon, most olcsó a paprika és a paradicsom a piacokon, és a kiskertekben is beérett minden hozzávaló. Ideje tehát elraktározni télire a nyár ízeit, hiszen nincs jobb, mint a hideg, fagyos napokon elővenni egy kis saját készítésű, vitaminban gazdag ebédnekvalót. Csakhogy minden a befőzésen áll vagy bukik; nem csak az ízek, de az is, hogy eláll-e a finomság a téli hónapokig. Körülnéztünk internetes fórumokon, és összeszedtük a leggyakoribb eltevési módokat, mutatjuk!

1. Ahogy a legtöbben készítik

Lecsót főzni mindenki tud, de befőzésnél különféle fortélyokat vetnek be a háziasszonyok, hogy minél finomabb, no meg tartósabb legyen. A legelterjedtebb recept szerint el kell készítsük a lecsót úgy, ahogy ebédre tennénk, vagyis olajon pároljuk meg a hagymát adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, sót. Amikor készre főtt, forrón töltsük sterilizált befőttes üvegekbe, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük. A végén állítsuk fejjel lefelé a lezárt üvegeket, hagyjuk kihűlni, majd mehet a kamrapolcra. De van, aki biztosra megy, és egy evőkanál olajat is tesz az üvegbe, a lecsó tetejére, hogy biztosan légmentes legyen.

2. A „töltött paprika” módszer

Ez egy igen érdekes megoldás, aminek a végeredménye olyan, mint a boltban kapható üveges lecsó. Itt a lényeg az, hogy nem főzzük meg előre a lecsót; helyette átpasszírozzuk a paradicsomot, és a masszát kezdjük főzni. Ha elfőtt a habja, beledobáljuk a karikákra vágott paprikát, és roppanósra főzzük. Ezután a paprikát üvegekbe szedjük, rákanalazzuk a forró paradicsomot, és a lezárt üvegeket száraz dunsztba tesszük

3. Száműzni a hagymát

Vannak fekete öves lecsóbefőzők, akik azt vallják, sokkal finomabb az a lecsó, amibe befőzéskor nem raknak hagymát. Ezért csak a paprikát és a paradicsomot teszik el télire: a megtisztítás, feldarabolás után minden nélkül felteszik főni a zöldségeket (tehát só se kerül a fazékba), és amikor a paprika félpuhára főtt, steril befőttesüvegekbe teszik. Aztán mehet a száraz dunsztba, majd a kamrapolcra – és télen már csak hagymát kell pirítani alá, és kész is az ebéd.

+1: Van, aki nyersen teszi el

Sokan ódzkodnak a tartósítószerektől, így fel se merül a lehetőség, hogy nyersen pakolják az üvegekbe a paprikát, paradicsomot, ugyanis ehhez mindenképpen szükség van nátrium-benzoátra. A recept szerint másfélszer annyi paprika kell, mint paradicsom. A hozzávalókat összevágjuk, enyhén megsózzuk, majd üvegbe töltjük. A tetejére teszünk egy késhegynyi tartósítószert, és lezárjuk az üvegeket. Sokan nem csupán amiatt szeretik ezt a módszert, mert minden zöldség friss marad, de azért is, mert a zsiradékban, olajban befőzött lecsó fél év után hajlamos megavasodni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

magyarnemzet.hu

Meghozták a döntést, lezárják Budapest egyik legszebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk