Létrehozva: 2020.08.11.

Így tedd el a szilvát télire: Ez a módszer ingyenes, ne fogyaszd a drága áramot!

Van egy nagyobb adag szilvád, de nincs kedved lekvárt főzni? Megértjük, hiszen a melegben senkinek nincs kedve órákig a tűzhely mellett állni. De épp a kánikula segít, hogy egy fillér ráfordítás nélkül legyen mindig kéznél télen is ez a finom gyümölcs.

Szerző Horváth Gabi

Szilvától roskadozik a fád? Vagy hozzájutottál néhány kiló szilvához? Nagy dilemma, mi legyen vele, hogy készítsd el télire úgy, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a tartósítást... A megoldás: egyszerűen aszald meg a gyümölcsöt a napon! Kíméletes eljárás és egy filléredbe sem kerül!

Fotó: Pixabay.com

Nem kell aszalógépet használnod, de még a sütőt sem kell bekapcsolnod: egy-két forró, kánikulai napra van csak szükséged, hogy magától elkészüljön a finom aszalt szilva. És persze kell hozzá egy olyan hely, ahová tartósan is odasüt a nap, például egy nagyobb terasz, egy kerti asztal, vagy a tető.

 

Ez utóbbi még jobb, hiszen ha felforrósodik a napon, alulról is süti a szilvát. Ha nem terveztek programot a hét végére, az autó tetejét vagy a motorháztetőt is hasznosíthatod, ha már úgyis olyan forró, hogy a tojás is megsülne rajta.

FONTOS! Először is, nézd meg az időjárás jelentést: két olyan napon végezd az aszalást, amikor tartós kánikula várható. 30 fok körüli hőmérséklet szükséges!

 

1. A megmosott szilvákat magozd ki, és hajtsd szét őket, hogy minél nagyobb felületen érje őket a szárító napfény, és minél hamarabb elpárologjon belőlük a nedvesség.

2. A széthajtott fél szilvákat vagy a szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsikre, tálcákra, egymás mellé, és egyszerűen hagyd száradni reggeltől estig.

3. Finom géz anyagot végigfektethetsz rajtuk, hogy ne érje a por a gyümölcsöt, és ne szálljanak rá a darazsak.

4. A száradófélben levő szilvát ne hagyd kint éjszakára mert az éjjeli harmat visszanedvesíti a gyümölcsdarabokat. Inkább vidd be őket erre az időre a konyhában, majd másnap reggel ismét teregesd szét a gyümölcsöt a napon.

5. Másnap reggel újra tedd ki tűző napra a szilvát! Nagy melegben két nap elég lehet ahhoz, hogy a friss szilva finom, húsos aszalt szilvává száradjon.

 

6. A kész aszalt szilvát tedd kisebb adagokban celofántasakba és a hűtőben tárold, nehogy megromoljon, vagy ostrom alá vegyék a kukacok. Ugyanezzel a módszerrel a is megaszalhatod, ha épp abból akad otthon egy nagyobb adag.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk