Létrehozva: 2015.05.08.

Kezdődik a grillszezon

Szombatra tökéletes idõjárás ígérkezik, végre minden adott lesz egy jó hangulatú kerti sütögetõs partihoz. Talán neked is jól jöhet néhány ötlet.

Szerző Ripost

Nem létezik jobb nyáresti időtöltés a kert partinál, egy ilyen alkalom mindig szorosabbra fűzi a barátságokat. Megbeszélhetitek a világ dolgait, ihattok néhány pohár könnyű bort, ám az este akkor lesz igazán nyerő, ha illatosra, ropogósra, tökéletesre  sül minden, amit a rácsra feldobtok. Íme, néhány remek ötlet!

1. Rablóhús nyárson

4 fős társaság esetén számolj legalább egy kiló hússal, a csirke sül át leghamarabb, de a sertéssel sem nyúlsz mellé. A húst vágd 2-3 cm-es darabokra és előző este pácold be. A rablóhúst egy-két órával a sütögetés előtt állítsd össze, hagymát, bacon szalonnát, cukkinit és paprikát is tűzhetsz a húskockák közé.

 

2. Grillezett zöldségek

Ha nincs időd salátákkal előre készülni a partira, legjobb, ha köretet is a parázs felett sütögetsz. Az alufóliába csomagolt egész krumpli mellett más zöldségeket is kipróbálhatsz. Izgalmas füstös íze lesz így a répának, a kelbimbónak, hasonlóan finom a karfiol és a bébi cukkini is, ha így készíted el. Fontos, hogy befóliázáskor a zöldégeket sózd és fűszerezd meg egy kicsit.

 

3. Oldalas, a kerti partik sztárja

Ikonikus grillkaja, kihagyni tilos. A megmosott húst előző nap kenegesd át olajjal, majd dörzsöld be száraz bbq fűszerkeverékkel. Éjszakára hagyd állni. A buli napján hagyományos sütőben fóliával letakarva süsd legalább egy órán keresztül, majd kend át bbq szósszal és mehet a grillrácsra. Mindig egészben süsd és csak akkor szeleteld fel, ha már kész.

(bbq szósz: 1 dl ketchup, 1/2 dl olíva, 1/2 narancs leve, 1 narancs reszelt héja, 4 ek balzsamecet, 2 tk fűszerpaprika, 1/2 tk bor, 1 tk só, 1 mk. édesköménymag, 7 gerezd fokhagyma, 1/2 tk kakukkfű, 1 ek friss rozmaring)

4. Csirkemell roston

Az egyik legegyszerűbb húsétel, amit parázson elkészíthetsz, de ahhoz, hogy valóban finom legyen, a szeletekre vágott húst előző este érdemes bepácolnod. Legjobb, ha joghurtos pácot használsz (4 dl natúr joghurt, 2 citrom leve és az egyik héja reszelve, 1/2 dl olíva ola, 1 tk só, 2 ek. mustár, 1 mk őrölt bors). Az így előkészített csirkemell kívül ropogós, belül zaftos és omlós lesz, amikor leveszed a grillrácsról.

5. Baconbe csavart kelbimbó nyárson

Ha valami egészen különlegessel szeretnél előrukkolni, íme egy igazán ínyencekek való ötlet. Érdemes 2-3 percig előfőznöd a kelbimbót, mivel hirtelen sütve nem lesz elég puha a belseje.

 

6. Fűszeres kolbászkák grillezve

Ezzel aztán tényleg nincs sok macera, viszont ha hagymát és paradicsomot is dobsz a  kolbászok mellé a rácsra, igazán komplett vacsorátok lehet, akár fél óra alatt. És milyen jól csúszik hozzá a hideg sör!

 

7. Igazi grillcsirke

A csirkét vágd hosszában ketté és jól sózd be. Mindkét felét külön-külön csomagold be alufóliába és 10 percenként megforgatva süsd jó 40 percen kereszül a grillen - így a húst teljesen átjárja a hő és belül is megpuhul. Ez követően vedd le a fóliát és pirítsd meg a félbevágott csirkék mindkét oldalát. Míg a csirke készül, néhány padlizsánt vagy cukkinit is megsüthetsz a rácson.

 

8. Grillezett nektarin

Nem csak húsokat dobhatsz a grillrácsra, de nem ám! Különleges saláták alapja lehet például a grillezett barack, itt rukkolával, pirított magokkal és balzsamecettel mutatjuk, de isteni a grillezett ananász is így ugyanígy elkészítve vagy akár magában.

9. Szalonnás-fűszeres hústekercs

Különleges ízkalandra vágysz? Íme, egy kevéssé ismert megoldás grillezéshez. A tekercseket egy nagy töltötthús roládból tudod elkészíteni, amit szépen felszeletelsz, mint egy rétest. Fontos, hogy szeletelés előtt kösd össze spárgával és szúrd át pálcikával, hogy menet közben ne essenek szét a tekercsek.

 

10. Kukorica, a gyerekek nagy kedvence

Egy igazi grillpartin a gyerekeket sem szabad kihagyni a finomfalatokból. Ha most még nem is, de júniustól már kapható a csöves kukorica, amiért grillezve is rajonganak a kicsik. Legjobb hajával rátenni a csöveket a rácsra, ha folyamatosan forgatod 8-10 perc alatt vajpuhára párolódnak a levelek alatt az édes szemek. Ekkor óvatosan húzd le a leveleket (használj kesztyűt vagy fogót, mert piszkosul forró) és piríts rá finoman a szemekre. Vajjal, zöldfűszerekkel, kevés reszelt sajttal pompás!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

mandiner.hu

Nahát, egy merő örömhír ez a TISZA-lista – nagyon köszönjük, Magyar Péter úr!

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre