FAZÉK

Kiderült, mitől lesz igazán egészséges a kávé

Sokszor volt már vita tárgya, vajon mennyire egészséges ez a közkedvelt ital. Kutatások szerint több csészével is nyugodtan ihatunk naponta.
címkék:
  • Szerző:

A kávéról kialakult kép gyakorlatilag folyamatosan változóban van. Egy biztos sokféle hasznos tápanyagot tartalmaz, és számos pozitív hatással lehet a szervezetre. Nem mindegy azonban, hogyan készíted el, és főleg, hogy hogyan kortyoljuk el.

A kávé, amellett, hogy számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kedvező az agyműködés számára. Vagyis segíti a hosszú távú memória működését, és csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát, valamint a depresszió esélyét. Segít a fogyásban is, sőt, mérsékli a diabétesz kialakulását is.

Fotó: Pixabay

Most pedig lássuk, melyek az egészséges kávé titkai.

1. Jól nézd meg, mivel főzöd

A kávéfőzés magas nyomáson és magas hőmérsékleten történik, hiszen így tudnak kioldódni a kávéban található ízanyagok, és persze a koffein. A nagy nyomású forró víz azonban a kávéfőző műanyag, illetve fémalkatrészeiből is kioldhat bizonyos anyagokat. Ezek pedig nagyon egészségtelenek lehetnek, akár a hormonrendszer működését is megzavarhatják.

Egy jó minőségű kávéfőző esetében biztosan nem kell tartanod a káros anyagok felszabadulásától.

2. Ha lehet, használj bio kávét

Fotó: 123 RF

A kávét rendszerint nagyüzemi körülmények között termesztik. Ennek megfelelően sokféle vegyszert, műtrágyákat, növényvédő szereket használnak. Így a kávé termésében sokféle nemkívánatos és egészségre ártalmas szermaradvány halmozódhat fel.

Minél több kávét iszol, annál inkább érdemes organikusan termesztett, vagyis bio vkávét használni. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy csakis a kávéban természetes módon jelenlévő anyagok kerülnek a szervezetedbe.

3. Lényeges, hogy, mikor iszod

A legtöbben a nap elején, illetve kora délután fogyasztanak kávét, hogy a reggeli álmosságot és az ebéd utáni bágyadtságot elűzzék. Azonban arra is van példa, hogy valaki késő délután, vagy akár este kávézik.

Pedig a késő délutáni, esti kávézás nem igazán jó ötlet. A szervezetbe kerülő koffein ugyanis ilyenkor is dolgozik, egészen addig, amíg ki nem ürül. A túl kései kávéivás megzavarja a biológiai órát, és lehetetlenné teheti az esti pihenést. Ezért ökölszabály, hogy felekvés előtt 4 órával már semmilyen koffeintartalmú italt ne fogyasszunk.

4. Nem mindegy, hogyan iszod

Nagy kísértés reggelente éhgyomorra inni a kávét, hiszen sokszor még a reggeli elkészítéséhez is álmos az ember. Az éhgyomorra fogyasztott kávé azonban megterhelheti a gyomor nyálkahártyáját, irritálhatja azt, és a gyomorfekély esélyét is növeli. Ráadásul ha reggeli után iszod, lassabban szívódik fel és tovább tart a hatása.

Arra is érdemes figyelni, hogy a korábban említett pozitív hatások a tisztán fogyasztott kávéra vonatkoznak. Ha rendszeresen tejszínnel, pláne cukorral iszod a kávét, olyan felesleges kalóriákat viszel be, amelyek lényegesen csökkentik a kávéfogyasztás előnyös tulajdonságait.

Fotó: 123rf

Időzíts okosan! A legjobb, ha délután kettő előtt, étkezés közben vagy közvetlenül utána kávézol, hogy a fekete ne zavarhassa meg az alvásritmusod.

Párosítsd jól! Reggel ne csak a kávét hörpintsd fel, hanem ülj le egy kiegyensúlyozott, fehérjét, szénhidrátot és zsiradékot is tartalmazó reggeli mellé. Így kisebb az esélye, hogy egész délelőtt üres tankkal ketyegsz, délután pedig rárontasz a hűtőre.

Égess több zsírt! Edzés előtt egy kávé felpörgeti az anyagcserédet, így segít zsírt égetni. Ha viszont edzés után iszod meg, feleslegesen növeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetedben, így nehezen fogsz a sportolás után visszatalálni a nyugalmi állapotba.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiszai vagy dunai? Melyik a legjobb halászlé?
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?