Létrehozva: 2021.08.28.

Tele vagy koktélparadicsommal? Így tudod eltenni télire, isteni ez a trükk

Fantasztikusan megy a reggelihez vagy salátákhoz, és ez az apró szemű paradicsom igencsak bőtermő. Ha nem tudod, mit kezdj a rengeteg terméssel, adunk néhány ötletet...

Alaposan meghálálja a gondoskodást ez a paradicsomfajta, nem csoda, hogy szinte minden kiskertben megtalálható. Az apró szemű bogyók sokkal erősebb ízűek, mint a nagyok, nem csoda, hogy nélkülük nincs nyáron reggeli. Ám sokszor annyira bőséges a termés, hogy nem fogy el; de szerencsére tökéletesen elkészíthető a koktélparadicsom télire. Mutatjuk, hogyan tudod megőrizni a nyári ízeket a téli hónapokra!

Fotó: Pixabay.com

1. Fagyaszd le őket

Fotó: Shutterstock

A legtöbbször így kerül eltevésre a koktélparadicsom télire, és nem véletlen: így ugyanis csak elő kell venni egy-két szemet a zacskóból, és beletenni az ételbe. Érdemes tálcán betenni őket a mélyhűtőbe, és ha tökéletesen megfagyott, csak akkor zacskóba pakolni; így ugyanis elő tudsz majd venni annyit, amennyire éppen szükséged van, hiszen nem tapadnak össze. Van, aki darabolva, mások passzírozva fagyasztják, de, ha épek a szemek, akkor lehet egyben is. Bármelyik megoldás mellett döntesz, arra figyelj, hogy mindig fagyottan tedd az ételbe főzéskor; így ugyanis olyan marad az állaga, mintha frisset használtál volna.

2. Készíts belőle savanyúságot

Fotó: Pixabay

Bizony, nem csupán a zöldparadicsomból készülhet isteni savanyú, érett koktélparadicsom is kerülhet a kamrapolcra. Alaposan mosd meg az egészséges, érett bogyókat, majd pakold őket csírátlanított befőttes üvegbe. Majd adj hozzá üvegenként 2-3 gerezd fokhagymát, és egy szál kaprot. Tartósítószeres savanyúság-felöntőlével öntsd fel, és már mehet is a kamrapolcra. Pikáns íze miatt sültekhez isteni savanyúság lesz.

3. Süsd meg

Fotó: Pixabay.com

A másik közkedvelt módszer a háziasszonyok között a sütés: vágd félbe vagy karikákra a paradicsomokat, tedd őket tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást, majd tegyél rá sót, egy kevés cukrot, fokhagymát, balzsamecetet, kakukkfüvet és olívaolajat. 120 Celsius fokos sütőben 2-3 órán át süsd, míg meg nem ráncosodik. A forró paradicsomot tedd csírátlanított üvegekbe, tegyél a tetejére egy kevés olajat, és mehet a szárazdunsztba. Levest, paradicsomszószt készíthetsz belőle télen.

4. Főzd be

Fotó: Ripost

Tulajdonképpen a koktélparadicsomból minden készíthető, ami a nagyobb tásaiból, csak egy fokkal macerásabb a munka. Ugyanúgy lehet belőle ketchup, paradicsomlé, sűrített paradicsom, pizzaszóz, bolognai szósz. Mivel egyesével lehúzni a héjukat embertelen munka lenne, ezért héjastul tedd fel főni; és, ha megfőtt a paradicsom, passzírozd át a masszát. Ezután bármit készíthetsz belőle.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

mandiner.hu

Bejelentette az ukrán miniszterelnök: Lengyelországgal közös fegyvergyárak létesítését tervezik

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó