FAZÉK

Meddig állnak el a csirkés ételek a hűtőben? Vigyázz, nem addig, mint hinnéd!

A nyers csirkehús az egyik leggyorsabban romló élelmiszer. De mi a helyzet a főtt vagy sült csirkével? Vajon meddig lehet tárolni a hűtőben?
címkék:

Kiolvasztottad a csirkehúst, és tudod, hogy már nem fagyaszthatod vissza, így inkább elkészíted? Megmaradt egy nagyobb adag a tegnapi vacsorából? Vajon meddig tárolhatod a hűtőben?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csirke 01 – Pixabay

Fotó: Pixabay.com

Amerikai szakértők szerint a csirkés ételek körülbelül 3-4 napig fogyaszthatóak, akár sütve, akár főzve, akár rántva készítetted el a húst. Ezen az időtartamon belül nyugodtan megmelegítheted a maradékot, és feltálalhatod a családnak. Ez persze akkor érvényes, ha betartottad az élelmszerbiztonság hétköznapi szabályait, vagyis alaposan megfőzted, megsütötted az ételt, és az elkészültétől számított két órán belül a hűtőbe kerül. A lehető legrosszabb megoldás félig megfőzni az ételt, majd a hűtőbe tenni azzal, hogy később befejezed a főzést. Ez a biztos recept az ételmérgezéshez.

Figyelj a romlott szagra!

De honnan tudod, hogy a három napos csirke a hűtőben jó-e még? Megmutatjuk, milyen jelekre figyelj oda.

  • A friss sült és főtt csirke fehér vagy barna színű, attól függően, melyik részét készítetted el. Ha viszont szürkés vagy zöldes foltok jelennek meg benne, akkor inkább dobd ki.
  • Szagold meg az ételt: ha nem olyan az illata, mint akkor, amikor a hűtőbe került, baj van, inkább landoljon a kukában.
  • Ha a főtt vagy sült csirke felülete nyálkássá válik, szintén dobd ki, ne kockáztass.

Csirke 02

Fotó: Pixabay.com

Így fagyaszd le!

Mi van, ha több csirkét készítettél el, mint amennyit 3-4 nap alatt elfogyaszt a család? Fagyaszd le! A fagyasztóban akár 4 hónapig is megőrzi a frissességét – persze minél hamarabb lefagyasztod, annál jobb.

Ha sült vagy rántott csirkét készítettél, a friss darabokat tedd egymás mellé egy lapos tányérra vagy tálra, és tedd a hűtőbe egy jó órára, amíg alaposan kihűlnek. Az egész grill csirkét hűtés előtt vágd darabokra. Ez után csomagold be őket műanyag fóliába, hogy ne száradjanak ki és veszítsék el az ízüket. Végül tedd az egészet egy lezárható műanyag zacskóba vagy dobozra, írd rá a dátumot a csomagra, és lehetőleg a hűtő hátuljában tárold, ahol állandó a hőmérséklet.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?