Létrehozva: 2016.06.29.

Megdőlt a nagy kávé-mítosz! A szakértők is csak vakarják a fejüket...

Sokan az erõsebb pörkölésû kávéra esküsznek. Mások viszont úgy szeretik, ha a szemeket éppen csak egy kicsi hõhatás éri, hogy gyengébb legyen a forró fekete... Ki kell, hogy ábrándítsuk olvasóinkat!

Szerző Gaál József

Legtöbben azért iszunk meg minden reggel egy bögre kávét, hogy a benne található koffein lendületet adjon és megkönnyítse a napindítást. Vannak az erősen pörkölt fekete hívei és olyanok is, akik a halvány barna kávébabokra esküsznek.

Az ízük természetesen a pörkölés függvényében változik, de sokan azt gondolják, hogy minél feketébb egy kávé annál erősebb, annál több benne a koffein!

Ez az elképzelés téves!

Bármilyen színűre is pörköljük a kávét, az ereje nem változik. A koffein molekula elég stabil, ilyen mértékű hőhatás nem indítja bomlásnak. Így, ha erős kávét szeretnénk, ne a pörkölés mértékétől várjuk a megoldást, hanem a kávébab fajtájától. A világ két nagy kávétípusa az Arabica és a Robusta. Míg az előző a drágább és ízletesebb, addig az utóbbi keményebb és olcsóbb. Viszont a Robusta átlagosan 20%-kal több koffeint tartalmaz, csészénként körülbelül 600 mg-ot.

Tehát ha legközelebb pörköltségi állapot szerint választanál kávét, leginkább az íz miatt tegyed. A gyengén pörköltnek világosabb az árnyalata és arányaiban több savat tartalmaz. A jobban pörköltnek feketébb színe lesz és simább, könnyedebb íze. Ha viszont több koffeinre vágysz, akkor jobban teszed, ha lefőzöl még egy feketét!

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó