FAZÉK

Meglepő, de ezeket az ételeket bátran lefagyaszthatod

Olyan ételeket is betárazhatsz a fagyasztóba, amikről korábban sosem gondoltad volna, hogy alkalmas lehet. Rengeteg maradékot megmenthetsz, ha megismersz néhány trükköt!

Amikor bevásárolsz, vagy épp főzöl, nem mindig sikerül azt a mennyiséget  eltalálni, amit azonnal el is fogyaszt a család. Biztos veled is megtörtént már, hogy többet főztél valamiből és már nem volt kedved később megenni, kidobni viszont sajnáltad az ételt.

A fagyasztás egyik trükkje, hogy akkora adagokba tedd el a mélyhűtőbe, amekkorára később szükséged lesz, így csak annyit kell felolvasztanod, amit biztos felhasználsz azonnal.

1. Főtt tészta

 

A még meleg tésztát keverd össze olívaolajjal és hűtsd le teljesen. Tedd zacskóba azt a mennyiséget, amit egyszerre el tudsz majd fogyasztani. Készíts több csomagot és fagyaszd le ezeket. Amikor szeretnéd megenni, olvaszd fel és melegítsd át egy serpenyőben. Akár két hónapig is tárolhatod így a főtt tésztát.

2. Csöves kukorica

A kukoricákat megtisztítás nélkül tedd műanyagzacskóba, ha tudod, hegeszd le a zacskót. A fagyasztóból kivéve főzd meg a szokásos módon. Egy évig is tárolhatod így, és mindig csak annyit főzz meg, amennyit megeszel.

3. Humusz

Az elkészített humuszt tedd egy légmentesen záródó dobozba, a tetejére kerüljön pár csepp olívaolaj. Tedd így a mélyhűtőbe, akár 4 hónapig eláll. Felolvasztás után rögtön fogyaszthatod.

4. Avokádó

A megmosott avokádókat vágd félbe, távolítsd el a héját és a magját. Kend be citromlével az egészet, hogy ne barnuljon meg. A legkönnyebben egy ecset segítségével tudod ezt megtenni. Tekerd folpackba szorosan a fél avokádókat és tedd egy zacskóba. Fél évig tárolhatod így.

5. Tojás

A nyers tojásokat verd fel egy villával, majd önts a jégkockatartóba és fagyaszd le. A megfagyott kockákat tedd egy jól záródó zacskóba, vagy dobozba. Hat hónapig tudod felhasználni így a tojást.

6. Tej

Öntsd a tejet egy légmentesen záródó dobozba, majd akár három hónapra tedd a mélyhűtőbe. Felolvasztás után, mivel megváltozik a tej állaga, közvetlen fogyasztásra nemigen alkalmas. Főzésre vagy sütésre viszont remekül tudod használni.

7. Reszelt sajt

A reszelt sajtot tedd egy zacskóba, majd szórj rá egy evőkanál kukorica keményítőt és jól rázd össze az egészet. Így nem fog összecsomósodni. Hat hónap alatt kell elfogyasztanod.

8. Krumplipüré

A kész krumplipürét fagylatos kanál segítségével adagold ki egy zsírpapírral, vagy sütőpapírral bélelt tálcára, majd tedd a mélyhűtőbe. Ha megfagytak a gombócok, csomagold be egy zacskóba az egészet. Két hónapig bármikor elő tudod venni. Kiengedés és újramelegítés után fogyaszthatod is.

 

Tipp

Használj simítózáras zacskókat a fagyasztáshoz!

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?