FAZÉK

Ez az igazság a csirkehússal kapcsolatban, így kell megmosni

Örök vita a háziasszonyok között, valójában nem is tudnak megegyezni a kérdésben. Most a tudomány is megszólalt az ügyben, és olyasmi derült ki, amire kevesen számítottak.
  • Szerző:

Sokak számára alap megmosni a húst sütés előtt, és elborzadva figyelik, ha valaki egyenesen kiveszi a zacskóból, és úgy teszi a sütőbe. A mosáspártiak szerint ugyanis így tele lehet kórokozókkal, ráadásul ki tudja, ki fogdosta össze, mielőtt eladták; és az sem mellékes, hogy ha vér- vagy egyéb szennyeződés van rajta, akkor az bekerül az ételbe. Ha te is azok közé tartozol, akik sütés-főzés előtt egyből a csap alá dugják a húst, akkor van egy rossz hírünk: egy új elmélet szerint egyáltalán nem kell megmosni a húst, sőt, egyenesen nem javallott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Az USA élelmiszerbiztonsági hivatala egy kutatás után kiadta az ajánlást, miszerint sokkal higiénikusabb, ha nem mossuk meg a nyers húst; ugyanis a felületén lévő baktériumokkal könnyen telefröcskölhetjük a konyhát. A mosogatóban ezek aztán szépen el is szaporodnak, és később okozhatnak akár megbetegedéseket is. Amitől a nyers hús kapcsán félünk, a szalmonella vagy az E.coli a száradó, tiszta edényekre is rákerülhet, de akár a csempére, mosogatószivacsra is. A kutatás során kiderült, hogy ezek a kórokozók akár három méteres körzetben is beteríthetik az apró vízcseppeken utazva a konyhát; ami sokkal rosszabb, mintha a hús felületén maradnának.

Fotó: Pixabay

Ugyanis ha nem mossuk meg a húst, csak simán betesszük a sütőbe vagy a fazékba, ezek a kórokozók a hőkezelés miatt biztosan elpusztulnak; emiatt is érdemes magas hőmérsékleten sütni a húsféléket. A darált hús belseje például jó, ha eléri a 71 Celsius fokot, a csirke és a pulyka a 74-et, míg a sertéshúsnál a 62 Celsius fok a biztonságos hőfok. De mi legyen akkor, ha nem lehet betenni a húst egyenesen a sütőbe, mert például tollak, vér, vagy csontszilánkok vannak rajta?

Megfelelő hőkezelés után a kórokozók elpusztulnak, így felesleges megmosni a húst. Fotó: Pixabay.com

Ilyenkor érdemes nagyon körültekintően nekifogni a mosásnak, például mindent elpakolni a mosogató környékéről. A kisebb húsokat tálban öblítsük le, a vizet pedig óvatosan öntsük a lefolyóba. Nagyobb húsoknál érdemes feltölteni a mosogatót, és csak nagyon vékonyan, lassan ereszteni rá a vizet, hogy semmiképpen ne legyen fröccsenés. A mosogató környékét párnázzuk ki papírtörlőkkel, amiket a művelet után dobjunk ki; utána pedig nem árt a csap környékét alaposan fertőtleníteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?