Létrehozva: 2021.10.23.

Megnyalja mind a tíz ujját a férj: Így készül a tökéletes egyben sült csülök

Ropogós a bőre, omlós a húsa, az illata pedig leírhatatlan. Az egyben sült csülök akkor tökéletes, ha a hús leválik a csontról, és szaftos, könnyen szeletelhető. Nincs férfiember, aki nemet mondana rá!

Igazi ínyencfogás az egyben sült csülök, és nem véletlen a férfiak kedvence: az omlós, szaftos hús, és a ropogós, pirosra sült bőr ínycsiklandó egyveleget alkot. Némi sült krumplival, és kovászos uborkával tálalva az igazi ez a páratlan ebéd vagy vacsora, de senki nem hördül fel, ha csupán frissen sült, fehér kenyérrel tálaljuk. Bár hosszú órákig tart elkészíteni, a végeredmény miatt megéri, hiszen ez után a fejedelmi lakoma után senki nem áll fel éhesen az asztaltól. Minél fokhagymásabb, annál jobb az egyben sült csülök, és nem árt, ha egy kis sörrel is megbolondítjuk; ám ahhoz, hogy a bőre piros és ropogós legyen, kell némi rafinéria.

Az egyben sült csülök időigényes, de a végeredmény magáért beszél! Fotó: Shutterstock

Nem mehetünk el szó nélkül a füstölt csülökből készült változat mellett sem, hiszen igazi ízorgiára számíthatunk, ha előbb megfőzzük, majd megsütjük a húst. Akármelyik változat mellett is döntünk, nem fogunk csalódni; lássuk a recepteket!

A csülök akkor van kész, ha leválik a hús a csontról. Fotó: Shutterstock

Ropogós egyben sült csülök

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb egész csülök (nyers)
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál sertészsír
  • só és bors ízlés szerint
  • 0,3 dl sör
  • Elkészítés:

  • Tisztítsd meg alaposan a csülköt, majd a bőrét 1-2 centiméteres kockákra irdald be. Fontos, hogy csak a bőrt vágd be, a penge ne hatoljon a húsba!
  • Az irdalás után alaposan sózd meg, és kend be az őrölt fokhagymával, borssal úgy, hogy mindenhova jusson: a bőrre, a húsrészekre, a csont mellé is. Tedd a tepsibe, rakj alá zsiradékot, és öntsd alá a sört is.
  • Az omlós, ropogós bőrű csülök titka, hogy előbb főzöd, aztán sütöd a csülköt. Ezt egyszerűen megteheted, ha fedett edényben teszed első körben a sütőbe: római tál, jénai, vagy alufóliával lefedett, mély tepsi is tökéletesen megfelel a célra. A lefedett csülköt annyi időre tedd a sütőbe, ahány kiló; tehát két kilónál két óra, másfélnél másfél stb. A sütő hőfoka ne legyen ekkor még túl magas: 170-180 Celsius fokon puhítsd meg.
  • Ha lejárt a sütési idő, vedd ki a csülköt, és nézd meg. Ha elvált a hús a csonttól, akkor a hús már puha, de természetesen meg is szúrhatod egy villával, hogy omlós-e. Vedd le a fedőt az edényről, és tedd vissza sülni a csülköt, de ezúttal magasabb hőfokon: lehet 200-230 is. A legfinomabb akkor lesz a bőr, ha van grillező funkció a sütődön, és azzal pirítod meg.
  • A csülköt pirítás közben locsolgasd a saját levével, és figyelj arra, hogy amikor az egyik felén megpirult a bőr, akkor forgasd át, hogy mindenhol egyenletesen ropogós és piros legyen. Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint tálalni.
  • Az egyben sült csülök bőre a nagy hőfokon való sütéstől lesz piros és ropogós. Fotó: Shutterstock

    Egyben sült füstölt csülök

    Hozzávalók:

  • 1 nagyobb füstölt csülök
  • 5 dl sör
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt bors, babérlevél, só ízlés szerint
  • Elkészítés:

  • Tisztítsd meg a csülköt, majd tedd egy nagy fazékba. Add hozzá a megpucolt fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Közepes lángon 1-2 óra alatt főzd puhára.
  • A főtt csülköt tedd át egy tepsibe, öntsd alá a sört, majd fedd le, és mehet a sütőbe. 180 Celsius fokon süsd 50 percig, majd vedd le a fedőt, és 200 fokon süsd ropogósra. Tálalás előtt letakarva pihentesd 10-20 percig, hogy összeérjenek az ízek.
  • Akár füstölt, akár nyers csülökből készül, senki nem fog rá nemet mondani. Fotó: Shutterstock

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    A TV2 házaspárja váratlanul különvált

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    metropol.hu

    „Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

    magyarnemzet.hu

    Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    magyarnemzet.hu

    „A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    travelo.hu

    Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó