Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2015.11.08.

Megromlott az étel vagy sem? Így állapíthatod meg!

Évek óta ugyanazt a csomag fûszert használod? Lehet, hogy elkelne a kamrában egy nagyobb takarítás, mert még az elronthatatlannak tûnõ élelmiszerek is megromlanak egyszer. Megmutatjuk, hogyan állapítsd meg, hogy használhatsz-e néhány élelmiszert.

Fűszerek

Ha száraz, hűvös és sötét helyen sokáig tárolod őket, nem lesznek egészségtelenek, de mindenképp veszítenek az aromájukból. A legtöbb fűszert ma már besugárzással tartósítják, ami elpusztítja a káros baktériumokat, ám az aroma őrölt fűszerek esetében 3-4 év alatt, zöldfűszerek esetében pedig 1-3 év alatt elillan. Szagolj bele, és nézd meg: ha nem elég intenzív a színe vagy az illata, dobd ki.

A vörös fűszerek, mint a cayenne bors vagy a paprika tovább maradnak frissek a hűtőben.

Szódabikarbóna és sütőpor

Száraz, hűvös és sötét helyen a szódabikarbóna és a sütőpor évekig is friss maradhat. Ha viszont a hűtőben tárolod, cseréld le havonta a megmaradt készletet, mivel kellemetlen szagokat szívhat magába. Arra az egyre kell vigyáznod, hogy ne veszítsen a hatékonyságából, mivel így lapos maradhat a sütemény. Sütés előtt ezért szórj egy keveset ecetes vízbe. Ha pezseg, nincs semmi baja. A sütőport ecet nélkül, forró vízben teszteld: ha buborékokat képez, és pezsegni kezd, felhasználhatod.

Olaj

Az olajat szintén sötét és hűvös helyen kell tárolni az eredeti műanyag vagy üvegpalackban. Ha nem nyitod ki, körülbelül 2 évig őrzi meg a minőségét. Ha viszont kinyitottad, minél hamarabb használd el, mivel a hő, a fény és a levegő miatt hamar megavasodhat. Az avas olajat jellegzetes szagáról ismered fel, de az íze is árulkodó. Nemcsak az ételt rontja el, hanem egészségtelen is, úgyhogy jobb, ha kidobod.

Liszt

A liszt tartóssága sok mindentől függ, például attól, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű lisztről van-e szó. A teljes kiőrlésű liszt nem tart olyan sokáig, mert a gabona benne levő természetes olajtartalma megavasodhat. Lehetőleg pár hónapon belül használd el, a fehér lisztet pedig legfeljebb egy-két évig tárold. Az alternatív liszteket, például a mandula-, csicseriborsó- vagy kókuszlisztet a legjobb a hűtőbe tenni, itt legfeljebb 6 hónapig, míg a fagyasztóban legfeljebb 1 évig állnak el. Ha kesernyés illatot vesz fel, kuka.

Vaníliakivonat

Alaposan lezárt üvegben akár 4 évig is eláll, csak akkor dobd ki, ha csökken az aromája. Az üveg alján levő üledék miatt ne aggódj, azok csak vaníliadarabkák, és egyszerű felrázással eltüntetheted őket.

Méz

Élelmiszer-biztonsági szempontból nincs miért aggódnod: a méz savas, alig van víztartalma, és természetes hidrogén-peroxidot tartalmaz, így szinte lehetetlen, hogy a baktériumok elszaporodjanak benne. Ám az tény, hogy megkeményedhet, és kristályosodhat, ezt azonban óvatos melegítéssel megszüntetheted. Idővel a méz megsötétedhet, és intenzívebb lehet az íze, de egyébként a többéves méz is teljesen rendben van.

Cukor

A mézhez hasonlóan a cukorban sem tudnak elszaporodni a baktériumok, így az nem romlik meg. Baj csak akkor van, ha nedvesség kerül bele, és összecsomósodik, megkeményedik. Tartsd lezárt tárolóban, és száraz helyen. A barna cukor kicsit más, mivel, bár ez is megőrzi biztonságosságát és ízét, akár téglakeményre is száradhat. Ám ha 30 másodpercre a mikróba teszed, visszanyeri korábbi textúráját.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet