kulcsár edina
Mi esne jobban a nyirkos, zimankós idõben, mint a sült alma? Az elkészítése nem is lehetne egyszerûbb! Csak megtöltöd egy kis mézes-diós-fahéjas keverékkel, és máris mehet a sütõbe vagy a kályha tetejére. Akár egészben is sütheted!
A téli hidegben a "kis barnán”, azaz a fatüzelésű, barna vaskályha tetején édesanyám minden nap készített sült almát. Alma, dió bőven termett a kertben, méz, fahéj meg mindig akadt a konyhában. Az egyszerű ételnek varázsos volt az illata. Hát még az íze! Kedves, szelíd, szeretettel teli - pont, mint az ő természete.
Ha könnyen elkészíthető desszertet keresel, a sült almánál most nem találsz jobbat. Egészben is sütheted, de töltelékkel is gazdagíthatod.
Sokáig tart még a tél, bőven lesz időd kísérletezni a hozzávalókkal, az ízekkel. A bátrabbak még sajttal, túróval vagy hústöltelékkel is kipróbálják.
Ha tölteléket teszel bele, finomabb lesz a savanykás ízű, télálló fajtákból (pl. jonagold). A töltelékhez a megmosott almát magasan vágd el, és vájd ki a magházát.
Az is megoldás, ha lenyesed a tetejét, mint egy kis sapkát, kivájod a magházat, betöltöd, majd visszahelyezve a sapkát megsütöd.
A megmosott almát egészben, magházával együtt tedd a sütőbe.
Akkor kész, amikor a héja már megreped. Ekkor vedd ki, szórd meg cukorral, őrölt fahéjjal. Egészségesebb, ha cukor helyett mézzel csurgatod meg.
A kivájt magházak helyére kanalazz vágott diót. Csurgass rá mézet, szórd meg őrölt fahéjjal. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokon süsd 25-30 percig.
A karácsonyi mézeshez szükséges kedvenc téli fűszerek mind kerüljenek bele: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, vanília. Add hozzá a mézes-diós keverékhez, majd töltsd a felül kivájt almába.
A tölteléket fantáziád szerint tovább gazdagíthatod.
Belepakolhatsz minden földi jót! A dión kívül más olajos magot, például mogyorót, mandulát is tehetsz bele. Lekvárral, mazsolával vagy egyéb aszalt gyümölccsel édesítheted. Az aszalt gyümölcsöket, magvakat vágd durvára, úgy töltsd az alma belsejébe. Reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel is bolondíthatod.
Az ínyencek egy kis alkoholt is csempésznek a töltelékbe.
Így aztán tényleg felforralja a vért a zimankós téli estéken. Gyümölcspálinka, brandy, rum, mandulalikőr is finom benne.
A kivájt almában kis darab megmaradt gyümölcskenyeret vagy más sütit, de még pirított zabpelyhet is elhelyezhetsz.
Nem fog senki tiltakozni, ha egy kis vaníliaöntettel, netán borsodóval öntöd nyakon a sült almát.