Létrehozva: 2017.11.17.

Öt szuper trükk, hogy idén tökéletes legyen a kocsonya

Fõztél már kocsonyát? Megmutatjuk, hogy nem is olyan ördöngösség.

A kocsonya sok családban a tél kihagyhatatlan fogása és a karácsonyi ünnepi menü része. A jó ko­cso­nyá­hoz azonban nem­csak hideg kell.  Kezdjük az alapoktól!

Hozzávalók 6 tányér kocsonyához

  • 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része)
  • 0,5-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka – mennyisége függ attól, hogy mennyire kedvelt a porcok, bőrkék fogyasztása a családban)
  • 2 szál sárgarépa (nem kötelező)
  • 2 szál fehérrépa (nem kötelező)
  • 3 db tojás (nem kötelező)
  • 1 fej fokhagyma
  • 20-30 szem feketebors
  • A kocsonya főzésének 5 titka van:

    1. Jó minőségű alapanyagokat válassz!

    Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik.  Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

    2. Lassú tűzön főzd – minimum 4-5 órán át

    A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.

    3. Figyelj a fűszerezésre!

    Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.

    4. A főzés során többször merd le a lé felületéről a zsírt!

    Ha nem távolítod el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép.

    5. A főzés vége felé tegyél próbát!

    Tegyél egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Gyors megoldásként tehetsz hozzá vízben feloldott zselatinport.

    +1 tipp: Ügyelj a tálalásra!  

    Szűrve merd tányérokba a kocsonyalevet, ízlés szerint tegyél bele húst, zöldséget, és tedd hűvös helyre. Pár óra alatt tökéletesre dermed.

    Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd! Előételként feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítod és egy tálra borítod. Szép, cikk alakú szeletekre vághatod így.

    Ha elkészült a kocsonyád, fogyaszthatod citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával, franciasalátával, majonézzel. Megszórhatod a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal.

    Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány, ha egyedi formájú edénybe mered, majd szervírozáskor, mint a homokozóformát, kifordítod a tányérra.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

    origo.hu

    Újabb európai ország készül a világháborúra

    life.hu

    Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

    vg.hu

    Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

    ripost.hu

    Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

    magyarnemzet.hu

    Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

    origo.hu

    Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk