Létrehozva: 2018.12.18.

Óvatosan a szaloncukorral, olvassuk el, mit veszünk!

A magyar családok rengeteg szaloncukrot fogyasztanak az ünnepek alatt, és nem csupán azzal a mennyiséggel számolnak, ami a fára kerül. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyet választunk; az összetevõket érdemes alaposan megnézni!

Szerző Ripost

Magyarországon a 19. század második fele óta divatos a szaloncukor, és bár nem magyar találmány, mégis csak nálunk szokás a karácsonyfát díszíteni vele. A változatos ízekben, színekben kapható cukorkát nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádták, és kezdetben kézzel készültek a nagyobb cukrászatokban. Nem csoda, hogy ma is szinte mindenhol kapni lehet az ünnepek előtt: a prémium minőségtől a kimérős, aluljárókban árusított fajtákig roppant széles a választék. Azonban pont a változatosság miatt kell nagyon odafigyelni az összetételre.

Ízfokozó és aroma, vagy valódi gyümölcs?

Egy átlagos magyar család két kiló szaloncukrot vesz, és átlag 2000-4000 forintot szán rá. A legolcsóbb a kimérős megoldás, azonban ennél a legnagyobb a kockázat, hogy rossz minőséget vásárolunk. Érdemes az eladótól elkérni az összetevők listáját, hiszen az eper- vagy meggy ízű megjelölés valójában aromát jelent; azok a fajták, amiken például az „epres” jelző szerepel, kisebb valószínűséggel tartalmaznak ízfokozókat, aromákat. Kimérős kivitelnél figyeljünk arra is, hogy ne legyenek sérült csomagolásúak a megvásárolt adagban, hiszen így szennyeződhet a cukorka. Érdemes inkább dobozos változatot vásárolni, és nem a legalsó árkategóriában válogatni.

A legtutibb a házi készítés

A népszerű karácsonyi cukorka elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, és az egész család jobban fogja értékelni a kézműves díszeket – és ebben biztosan nincsen ízfokozó. Az alaprecept nagyon egyszerű, és ízlés szerint variálható.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 10 evőkanál víz
  • kakaó vagy csokoládé
  • Elkészítés:

    Öntsük egy lábasba a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. A forrástól számított nyolc percig kavargassuk még, majd tegyünk egy kanállal egy tányérra, és ellenőrizzük az állagát. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, kész a cukor. Vegyük le a tűzről, és ízlés szerint ízesítsük: kókuszreszelékkel, fahájjal, dióval, rummal, kávéval vagy kakaóval. A masszát az ízesítés után tányéron vagy márványlapon sodorjuk rúddá, és kihűlés előtt vágjuk a kívánt nagyságú darabokra. Bevonhatjuk csokimázzal is. Ezután jöhet a csomagolás, selyempapírba, majd színes fóliába. A papír szélét tetszés szerint be is rojtozhatjuk.

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Elhagyott magyar falunak hazudott egy airsoftpályát Magyar Péter

    origo.hu

    Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

    borsonline.hu

    Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

    vg.hu

    Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

    ripost.hu

    Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

    hirtv.hu

    Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

    origo.hu

    Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

    mindmegette.hu

    A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk