FAZÉK

Sárgabarack habcsókpitével!

A sárgabarack nem csak lekvárnak jó! Ebből az egészséges gyümölcsből sok más finomságot is készíthetsz. Próbáld ki ezt a habcsókpitét, az egész baráti köröd hálás lesz érte és sokáig emlegetni fogja!

A sárgabarack a nyár egyik legegészségesebb gyümölcse. Telis-tele van a szervezetet az öregedéstől és súlyos betegségektől is hatékonyan védő antioxidáns vegyületekkel, amelyek többek közt a szívbetegségek elkerülésében is segíthetnek. Az A-vitamin előanyagából, a béta-karotinból is rengeteget tartalmaz, így a sárgabarack rendszeres fogyasztása jót tesz a látásnak, a bőrnek és a nyálkahártyáknak. Az ásványi anyagok közül főleg káliumban bővelkedik, ami az emésztésre, a csontokra és a vérnyomásra van jó hatással. Rosttartalma teltségérzettel ajándékoz meg, így a fogyókúrázók egyik kedvence lehet ez a finom, édes gyümölcs – bár cukortartalma viszonylag magas, így érdemes mértékletesen fogyasztaniuk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sárgabarack 02

A sárgabarack az egyik legegészségesebb gyümölcs
Fotó: Pixabay.com

Az egészséges sárgabarackot ebben a receptben egy különleges habcsókpitével párosítottuk. A pite tésztájának kókuszos ízvilága remekül illik a sárgabarack jellegzetes édes-savanykás ízéhez. A süti tetején pedig ellenállhatatlanul remeg a habcsók, ez teszi fel szó szerint a koronát a finomságra. Lássuk a receptet!

Habcsókpite kókusz-alapon, sárgabarack töltelékkel

Sárgabarack 01

A sárgabarackos habcsókpite igazi nyári partiédesség!
Fotó: Pixabay.com

A tésztához:

  • 260 g liszt
  • 220 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g barnacukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 75 g pirított kókuszreszelék
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál só

A töltelékhez:

  • 1,3 kg sárgabarack
  • 100 g cukor
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A habcsókhoz:

  • 3 nagyobb tojás fehérje
  • 200 g cukor

Így készítsd el:

Sárgabarack 03

Kis piteformákban is elkészítheted!
Fotó: pixabay.com

  1. Melegítsd elő a sütőt 195 Celsius-fokra. Konyhai robotgéppel körülbelül 4 perc alatt keverd habosra a vajat és a cukrot. Add hozzá a tojást és a vaníliát, és keverd el ezeket is alaposan a vajjal.
  2. A vajas keverékkel dolgozd össze a lisztet, a kókuszreszeléket és a sajtot. A tésztát nyomkodd bele alaposan, a sarkokat is kitöltve egy nagy vagy 16 kicsi piteformába, úgy, hogy a tészta mindenütt nagyjából egyforma vastagságú legyen. Tedd a hűtőbe a tésztát, és pihentesd 25-30 percig.
  3. Vedd ki a hűtőből a tésztát, és villával szurkáld meg mindenütt. Tedd a sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd egyenletes aranybarnára. Ha valahol felfújódna sütés közben, villával lyukaszd ki a légbuborékokat. Ha a tészta megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
  4. A töltelékhez egy közepes lábasban keverd össze a cukrot az étkezési keményítővel. Add hozzá a kimagozott és kockára vágott sárgabarackot, és keverd össze alaposan. Tedd fel közepes lángon főni, amíg a sárgabarack levet ereszt. Forrald fel, majd 6-8 percig főzd folyamatos keverés mellett takaréklángon. Keverd hozzá a vaníliakivonatot, és hagyd hűlni.
  5. A habcsókhoz keverd össze a cukrot és negyed csésze vizet, majd tedd fel közepes lángon főni. Ha felforrt, hagyd abba a keverést, és alacsony lángon hagyd bugyogni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Hűtsd 60 Celsius-fokosra.
  6. Vedd le a cukrot a tűzről, és elektromos habverővel kezdd el felverni a tojásfehérjéket. Amikor már habos és kezd fehéredni, lassan, egyenletesen csorgasd bele a cukorszirupot, és folytasd a tojásfehérje felverését, amíg kemény nem lesz.
  7. Töltsd meg a tésztakosárkákat a sárgabarackos töltelékkel. Kanalazz mindegyikre egy nagy kanál tojásfehérje-habot. Konyhai fáklyával pirítsd meg a habcsók tetejét, vagy told be 10 percre a 180 fokos sütőbe, amíg meg nem pirul a teteje. 10 perc után kapcsold ki a sütőt, és hagyd a habcsókokat még 10 percig száradni. Ha nagy piteformát használsz, díszítsd a sárgabarackos töltelék tetejét szabadon a habcsók-halmokkal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?