Létrehozva: 2021.07.01.

Hihetetlen, mit művel a piskótával a szódabikarbóna

Ha kipróbálod ezt a trükköt, mindenki el fogja kérni a receptet, de magad is meg fogsz döbbenni a végeredményen. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is erre a módszerre esküdtek...

Hogy jó, ha kerül egy kis szódabikarbóna a piskótába? A válasz igencsak egyszerű: ettől a hozzávalótól könnyű, levegős és omlós lesz a tészta, sőt: sokáig olyan friss marad, mintha nemrég vetted volna ki a sütőből. Nagyanyáink korában minden háziasszony ismerte ezt a trükköt, sőt, soha nem használtak sütőport ehhez a süteményhez. És tévedés lenne azt hinni, hogy azért, mert csak szódabikarbóna létezett akkor még: a sütőport 1920-ban dobták piacra, így nem ezért mellőzték. Hanem azért, mert tudták, hogy ha megy egy kis szódabikarbóna a piskótába, akkor a tészta állaga nem lesz fullasztó; ugyanis hosszan megtartja a nedvességtartalmát.

Fotó: Pixabay.com

Érdemes tehát kipróbálnod neked is ezt a régi-új összetevőt, ha piskótát sütsz, ugyanis egészen máshogy segíti a sütést, mint a sütőpor. Ha teszel szódabikarbónát a tésztához, mindig adj hozzá egy kevés joghurtot is, ugyanis a joghurt enyhe savai miatt lassan fújódik fel a tészta, így tuti nem fog összeesni. Mutatjuk a receptet!

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • ½ bögre cukor
  • 4 tojás
  • 1 kis pohár joghurt
  • 10 dkg vaj
  • másfél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Kapcsold be a sütőt; mire összeállítod a tésztát, elő is melegszik. A piskóta 170 Celsius fokos sütési hőmérsékleten lesz a legjobb.
  • Egy habverővel alaposan dolgozd össze a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. Majd öntsd bele a joghurtot, a citrom levét és héját, és folytasd a keverést.
  • A liszthez add hozzá a szódabikarbónát és a sót, és kis adagokban forgasd a tésztába. Legalább három percig keverd a masszát, míg homogén nem lesz.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd a tésztát, ha szükséges, simítsd el.
  • 25 perc alatt süsd készre.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    mindmegette.hu

    Óraátállítás: Ha azt hiszed, csak a faliórát kell átállítani, van egy rossz hírünk

    ripost.hu

    Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

    mandiner.hu

    Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    travelo.hu

    Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

    ripost.hu

    Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    ripost.hu

    Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó