Létrehozva: 2020.10.01.

Szuper trükk a rizsfőzéshez: így lesz tökéletes a végeredmény

Vajon hogyan készül a legfinomabb rizs? Bő vízben? Vagy főzés előtt beáztatva? Mutatjuk a legjobb trükköt!

Szerző Horváth Gabi

Vajon jó ötlet bő vízben megfőzni a rizst, majd folyó víz alatt leöblítve leszűrni? Ezzel lemossuk róla a felesleges keményítőt, de egyes ázsiai szakácsok vitatják ezt az eljárást, mások, főleg az indiaiak viszont ezt tartják a legjobb megoldásnak. Sőt, vannak, akik szerint főzés előtt kötelező legalább megmosni, de még inkább beáztatni a rizst.

Fotó: Pixabay.com

Az áztatás hívei szerint ugyanis az előzetesen beáztatott rizsből a szervezet főzés után is hatékonyabban veszi fel a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ráadásul így gyorsabban megfő a rizs, sőt, az állaga és az íze is jobb lesz. Az áztatás ugyanis eltávolítja a tápanyagok felszívódását gátló fitinsavat a rizsből – és más gabonákból, illetve hüvelyesekből is. Nem nehéz elképzelni azt sem, hogy az a rizs, amely az áztatás során nedvességet vett fel, könnyebben és egyenletesebben fő puhára.

A rizsnek számos változata van, és mindegyik más főzési eljárással lesz a legjobb: van, amelyiket bő vízben érdemes főzni, másokat csak épp annyiban,. amennyit a rizs a főzés során felszív. A piláf, vagy a spanyol paella készítésekor például az utóbbi módszert alkalmazzák a szakácsok, és főzés közben adják hozzá a többi hozzávalót a rizshez. A hosszú szemű basmati rizs például ezzel a módszerrel lesz a legjobb. A sima, gömbölyű, köretnek való rizs bő vízben megfőzve, majd leszűrve, leöblítve lesz a legfinomabb.

Fotó: Pixabay.com

De meddig kell áztatni a rizst? Először is, érdemes kiválogatni a rizsből a láthatóan rossz, barna szemeket, majd többször is leöblíteni, hogy lemossuk a felesleges keményítőt és az esetleges növényvédőszer-maradványokat. Az áztatásos módszer hívei szerint a barna, a fekete és a vadrizst 6-12 órán át is érdemes áztatni, míg a hántolt barna rizsnek 4-6 óra is elég. A ragacsos thai rizsételekhez egy éjszakára áztasd be a rizst, a basmati, a jázmin és a szusirzsnek viszont elég 15-30 perc áztatás főzés előtt, kivéve, ha a recept más időtartamot ír elő. A gömbölyű szemű rizst, például a rizottóhoz való arborio-t elég párszor átmosni, és a sima, köretnek való rizs sem feltétlenül igényel áztatást (legfeljebb 10-15 percet), alapos mosást viszont igen.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

mandiner.hu

Feljelentést tettek Varga Judit drámai interjúja után

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó