Létrehozva: 2017.09.25.

Szuper trükk a Séfek Séféből: ezért tették sütőbe a lisztet

Készítettél már kelt tésztát? Ha igen, tudod, hogy mindenre rettentõen érzékeny. Olyan tippet mutatott a múlt heti adásban az egyik versenyzõ, amitõl leesett az állunk.

A Séfek Séfe múlt heti adásában az egyéni feladat során a versenyzőknek ötven perc alatt kellett fánkot sütniük. Hagyunk egy kis időt, hogy feldolgozd az információt, és végiggondold, hogyan szoktad készíteni a kelt tésztákat.

Igen, lehetetlennek hangzik az ötven perc. A versenyzők azonban megugrották, sikerült időre megoldaniuk a feladatot. Ferenczfi Benjamin pedig olyan trükköt mutatott, amitől azóta is a padlón az állunk. A fiatal, civilben is szakácsként dolgozó versenyző ugyanis, mialatt megfuttatta az élesztőt, betette a lisztet a sütőbe.

Ha dolgoztál már kelt tésztával, tudod, hogy olyan, mint egy hisztis díva: nem mindegy neki, milyen a hőmérséklet a konyhában, az élesztő felfuttatásához használt víz vagy tej nem lehet túl meleg, de túl hideg sem, az érzékenyebb lelkű háziasszonyok egy ablaknyitásért képesek összeveszni a gyanútlan családtagokkal. A kelesztés és dagasztás alatt egyenletes hőmérsékletre van ugyanis szükség, egy kis baki, és már meg is öltük az élesztőt. A versenyző elmondta, hogy pontosan emiatt melegítette meg a lisztet, ugyanis a kelt tésztánál fontos, hogy minden összetevő meleg, vagy langyos legyen.

Ferenczfi Benjamin azt is elmondta, hogy a liszt felmelegítésével legalább 3-4 percet lehet spórolni a kelt tészta készítésével. De nem csak ezért zseniális a trükk: egy online fórumon háziasszonyok számoltak be arról, hogy öröm volt a tésztával dolgozni, amikor dagasztás előtt felmelegítették a lisztet. Nem tapadt, lágy lett, rugalmas, könnyű.

A fórumozók több módszerről is beszámoltak, van, aki a mikróba teszi egy percre a lisztet. Arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró, mert az is megöli az élesztőt. Egy korábban nagyüzemi konyhában dolgozó kommentelő elárulta, hogy az ideális hőmérséklet a liszt számára 28-30 Celsius fok; de nem mindegy, milyen a konyha hőmérséklete, és az sem, hogy milyen évszak van. Ha nem légkondis a konyha, a nyári hőségben nem szabad az összetevőket, például az élesztőhöz használt tejet vagy vizet annyira felmelegíteni, mint télen.

Kel tésztát készíteni művészet, nem mindegy, meddig dagasztod, hányszor keleszted – és úgy látszik, a liszt hőmérséklete is döntő. De hálás feladat: a frissen sült házi kenyérnél, kiflinél nincs jobb a világon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

UFO-k miatt riasztották a segélyhívót, a rendőrök sem hittek a szemüknek

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

hirtv.hu

Soros György: Más országok belügyeibe való beavatkozás nehézségekkel jár, de a be nem avatkozás veszélyesebb lehet

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

magyarnemzet.hu

Szentendre balliberális polgármestere megtiltotta egy keresztény jelkép használatát

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Ő volt az életünk fénye” – Át akart kelni az úton, halálra gázolták az 5 évest

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre