FAZÉK

Szuperegészséges, és még le is fogyaszt: ez a fűszer kell az ebédhez

Ez a pikáns ízesítő a diétád egyik legjobb barátja, valósággal égeti a fölösleges kilókat! Ráadásul fogyasztása más jelentős egészségügyi előnyökkel is jár. Túlzásba vinni persze nem érdemes, de módjával nyugodtan használhatod! Fűszerezésre fel!
címkék:

A chiliről régóta suttogják, hogy felpörgeti az anyagcserét, és segít a fogyásban. Épp ezért lett több méregtelenítő, fogyasztó étel és ital alapanyaga. A kapszaicin nevű hatóanyag, ami a chili csípősségét adja, több fronton is jó hatással van az egészségre. Ezek körül csak az egyik, hogy valóban gyorsítja az anyagcserét, és így támogatja a gyorsabb fogyást. Mivel kissé megemeli a test hőmérsékletét, gyorsabban égeted a kalóriákat. Persze a kapszaicin sem csodaszer, így a cukros ételek hatását nem úszod meg akkor sem, ha előttük vagy utánuk csípőset eszel, de alapvetően egészséges étrend mellett lehet, hogy megadja azt a plusz, ami a gyorsabb fogyáshoz kell.

Chili 01

Fotó: Pixabay.com

A kapszaicin emellett fájdalomcsillapító hatással bír, számos helyi fájdalomcsillapító krémnek és más készítménynek is a hatóanyaga. Először ugyan éget, utána viszont sikerrel tompítja a fájdalomérzetet. Emellett tele van az idő előtti öregedést késleltető és betegségmegelőző hatású antioxidáns vegyületekkel. A náthán is segít, mivel a csípős ételtől összehúzódnak az orrban levő hajszálerek, így megszűnik az orrdugulás. A szervezetben máshol is javítja a vérkeringést, és segíthet megelőzni az erekben az érszűkületet okozó plakkok képződését.

chili 02

Fotó: Pixabay.com

Túlzásba azonban nem érdemes vinni a csípős fűszerek használatát, mivel az erős étel az arra hajlamosak gyomrát irritálhatja, sőt, idővel az ízlelőbimbók érzékenységét is tompíthatja. Így a legjobb, ha csak ízléssel, módjával fűszerezed vele az ételt, például a sült csirkét, a csípős mártásokat, vagy a leveseket.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?