kulcsár edina
Rengeteg szuper tanácsot olvashatsz az interneten, egy apróságra azonban kevesen hívják fel a figyelmet! Ez a finomság mérgező is lehet!
Hazánkban ritkán találkozhatsz nemesített zöld paradicsommal, de hagyománya van az éretlen, zöld paradicsom felhasználásának. Háziasszonyok savanyúgot, lekvárt is készítenek belőle. Érdemes viszont hagyni egy kicsit érni, és nem teljesen zölden elkészíteni. Ennek oka, hogy a teljesen éretlen, zöld paradicsomok még komolyabb mennyiségben tartalmaznak szolanint és tomanint, melyek fogyasztása mérgező lehet. Ugyanakkor, ha néhány apróságra figyelsz, nagyon finom és télire is elrakhatod. Mutatjuk a recepteket:
Isteni finom fehér húsok mellé, grill sajtokhoz!
Jó étvágyat!
Hosszú évek óta vita van a zöld paradicsom kapcsán. Eszséges vagy mérgező a benne taláható szolanin? Egy biztos érdemes óvatosan bánni a zöldparadicsommal! A benne található alkaloid lehet gyógyszer és lehet méreg is. Ebbe a kémiai csoportba tartozik a sztrichinin is, a chilli csípősségéért felelős kapszaicin, vagy a fájdalomcsillapító morfin. Kis mennyiségben ezek gyógyszerként hatnak, ám nagy mennyiségben mérgek! Ilyenek a zöldparadicsomban található anyagok is. Érdemes a tehát a mennyiségre odafigyelni!