FAZÉK

Tökéletes reggeli, ilyen palacsintát még nem ettél

Palacsintából soha nem elég! Ezt a finomságot neked is meg kell kostólnod! Reggelire lepd meg a gyerekeket is!
címkék:

Tökéletes reggeli, ez a szuper egyszerű és nem mindennapi palacsinta. Nem kell gondolkodnod azon, mit tegyél az asztalra, ennek a finomságnak tuti a gyerekek is nagyon fognak örülni. Ez a tökéletes reggeli.

Palacsinta

Palacsinta
Fotó: youtube.com

Hozzávalók:

 • 150g liszt
 • 2 tk. sütőpor
 • 70g cukor
 • 1 db tojás
 • 80 ml állati vagy növényi tej
 • 20 g olaj
 • 5 kk. lekvár
 • porcukor
 • palacsinta szirup

Így készítsd el:

 1. Egy tálba szórd bele a lisztet, add hozzá a cukrot, a sütőport, egy tojást, a tejet, valamint az olajat. Habverővel keverd össze.
 2. Olajozd ki a serpenyőt, simíts bele egy köralakú sütőpapírt. Öntsd bele a tésztát úgy, hogy egyenletes legyen.
 3. Körbe 5 kiskanál lekvárt rakj a palacsintára, és egy kiskanál végével, körkörösen rajzold őket össze, tetszés szerint.
 4. Alacsony lángon 10 percen keresztül süsd. Egy másik serpenyővel fedd le és fordítsd át a tésztát. (Ha nincs még egy serpenyőd, akkor egy nagyobb lapostányér is megteszi, de akkor a tésztát meg kell fordítani, és a serpenyőben tovább sütni. Két percig süsd a másik felét.
 5. Tedd egy tányérra, porcukorral hintsd a tetejét. Ízlés szerint palacsinta szirupot is tehetsz rá.

Jó étvágyat!

Te tudtad?

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?