Létrehozva: 2016.10.11.

Zseniálisan feldobja a sült húst ez a pikáns újdonság

Ahogy elomlik a szádban az ízkavalkád, visítani tudnál a gyönyörtõl! A pikánsan csípõs, de édeskés chutney bámulatos ízvilága téged is rabul ejt. Pillanatok alatt készíthetsz akár többfélét is belõle! Szép kis üvegekben eltéve ajándéknak sem utolsó!


Édes, de nem lekvár. Savanykás, de nem savanyúság. Fűszeres, akár egy egzotikus csípős szósz: ez bizony nem más, mint a chutney (csatni).
Eredeti változata Indiából származik, de már réges-rég nagy európai kedvenc. Helyi alapanyagokból készítve kiválóan illeszthető a magyar konyhához is!

Remek kiegészítője lehet a sülteknek, főtt húsoknak!


A chutney alapját zöldségek és gyümölcsök adják, amit hagymával, ecettel, és cukorral vagy édesítővel kell összefőzni. A variációs lehetőségek száma határtalan, mindenképp próbáld ki!

Segítünk néhány ötlettel, és ha ráérzel a dolgok lényegére, kísérletezz bátran a saját szád íze szerint!


TIPP: Helyes kis méretű üvegcsékben eltéve ajándéknak is kitűnő lehet!



Banánchutney


Hozzávalók:

  • 2 félérett banán felkarikázva
  • 2 fehér hagyma (apróra vágva)
  • 1 ek. aranymazsola
  • pici só
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/4 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 dl fehérborecet
  • 1/2 csésze barna cukor

  • Chilichutney


    Hozzávalók:

  • 8-10 darab friss chili, apróra vágva
  • 8 darab kápia paprika (sütve, magozva)
  • 2 darab közepes lilahagyma, finomra vágva
  • olívaolaj
  • 1 ágacska friss rozmaring levelei, apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • 1 fahéjrúd,
  • só, bors,
  • 10 dkg barna cukor
  • 1,5 dl balzsamecet
  •  


    Mazsolachutney


    Hozzávalók:

  • 50 dkg mazsola
  • 2,5 dl almaecet
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér,
  • 1 mokkáskanál cayenne bors
  •  


    Sütőtökchutney


    Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 4 darab mogyoróhagyma
  • 4 darab piros chilipaprika (kimagozva)
  • 200 g ananász
  • 8 evőkanál 100%-os almalé
  • 8 evőkanál fehérborecet
  • pici currypor, őrölt koriander, só, bors,
  • 600 ml víz
  • 400 g zselésítő cukor
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 4 evőkanál méz
  • Így készíts chutney-t:

    1.  A cukrot karamellizáld meg az olíván.

    2. Öntsd fel az ecet egy részével,  kevergesd, amíg a cukor fel nem olvad.

    3. Tedd rá a feldarabolt gyümölcsöt, zöldséget és add hozzá a fűszereket.

    4. Főzd kb. 30 percig, amíg megpuhulnak a hozzávalók.

    5.. Ha a recept zselésítőt használ, azt mindig csak a főzés végén add hozzá! Forrald át vele a mártást.

    6.  Még forrón töltsd kis üvegekbe!

    Forrás: webergusto.hu
     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Váratlan hír érkezett Putyinról

    origo.hu

    Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

    borsonline.hu

    Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

    mandiner.hu

    Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

    life.hu

    Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

    vg.hu

    Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

    origo.hu

    Tíz férfival csókolózott Anne Hathaway

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk