Létrehozva: 2019.05.20.

Fénykosztümbe öltözik a Bartók-negyed - interaktív városi hangjáték, műtermi séták, táncosok performanszai

Ablak a Bartókra címmel ingyenes helytörténeti fesztiválsorozat várja az érdeklõdõket a fõváros XI. kerületében május 30-ától június 2-ig. A négynapos rendezvényen látható lesz a világhírû Willi Dorner: Bodies in urban spaces performansza magyar táncosokkal, a Secret Mapping Experiment használaton kívüli épületeket és természeti képzõdményeket öltöztet különleges fénykosztümbe. A Kiégõ Izzók rendhagyó vizuális kalandra invitálja az érdeklõdõket. Lesz helytörténeti séta a Budasteppel, interaktív városi hangjáték és képzõmûvészeti vacsoraprojekt is. Az érdeklõdõk kortárs mûvészek izgalmas kiállításait is megtekinthetik az Eleven Blokk Mûvészeti Alapítvány által létrehozott Bartók-negyedben, a kerület nyolc üresen álló helységében kialakított mûtermekben.

Szerző Szenes Péter

Az Ablak a BartókraHelytörténeti fesztivál szervezője a Bartók-negyed, amelynek fenntartója az Eleven Blokk Alapítvány, a Bartók Béla Boulvard tagja. A rendhagyó rendezvénysorozat Újbuda Önkormányzatának megbízásából az Európai Unió Creative Spirit URBACT programjának záróeseményeként valósul meg. A fesztivál az Eleven Tavasszal egy időben, párhuzamosan zajlik. Az idei Ablak a Bartókra első eleme lesz az ezentúl évente jelentkező eseménysorozatnak, amely a kreativitásról, az örömről és együttlétről szól, és a környéken fellelhető tudásból és információkból szövi újra az utca és a környéke történetét. A 2019-es 15 program három tematikus egységbe szerveződik.

A művészeti programok és események keretében a Bartók-negyedbeli művészeti projektek mutatkoznak be. A vezetett séták a szórakoztató tudásátadást, informális oktatást szolgálják helyiek bevonásával, a közösségi programok keretében pedig a cél a "játékos egymásra figyelés" elérése.

 A programokat világhírű előadók és előadások töltik meg magas színvonalú művészeti értékkel, például Willi Dorner: Bodies in urban spaces performansza a városi terek és az ember viszonyáról, magyar táncosokkal. Magyarország egyik legismertebb vizuális műhelye, a Kiégő Izzók rendhagyó vizuális kalandra invitálja az érdeklődőket a Bartók-negyed egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségébe.

Az egykori Szonáta kávézó terében kiállított interaktív videóinstalláció a klasszikus mű-befogadó helyzetet kifordítva a látogatókat aktív részvételre hívja. A Noisebox látogatója személyesen részt vesz az alkotási folyamatban. Egy analóg dobfelszerelés megszólaltatójaként egy programozott virtuális valóságot irányíthat mozdulataival, az általa keltett zajokon keresztül pedig újra élheti gyermeki ösztöneit a szabadjára eresztett hangok birodalmában. A Kiégő Izzók számos nemzetközi meghívásnak tett eleget, bevetítették már többek között a New York-i Guggenheim Múzeumot, a Lille-i Operaházat és a budapesti Gellért-hegyet is.

 A Secret Mapping Experiment használaton kívüli épületeket, gigantikus építészeti mesterműveket, gépeket és természeti képződményeket öltöztet különleges fénykosztümbe.

Ezúttal a Bartók-negyed egy üresen álló loft-labirintusa mutatja meg új arcát és ad otthont elsőként az elmúlt években megvalósított fénytérmanipulációs projektek fotódokumentációs anyagának, mely Besnyő Dániel: Pontfelhőből álló terek című projection mapping installációjával kiegészülve nyújt egyedi térélményt a látogatóknak.

A helytörténeti programok részeként az érdeklődők részt vehetnek helytörténeti sétán a Budasteppel, Műteremsétán Schneller Jánossal, a város játékos felfedezésén az Urbangoval, Ostromséta a Bartók Béla úton 1944-45 címmel pedig II. világháborús túlélők mesélnek Budapest ostroma alatt átéltekről.

Interaktív városi hangjáték, képzőművészeti vacsoraprojekt, interaktív homlokzatvetítés is gazdagítja a programokat, emellett a fesztiválozók a Slam Poetryn vehetnek részt a Hadik Kávéházban, társasjátékozhatnak és kalandjátékban tesztelhetik vállalkozókedvüket.

Nézz bele, mi várja az érdeklődőket:

 

 

Szerző Szenes Péter

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Kudarcba fulladt Dobó Ági nyaralása, megtudtuk, mi történt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!