Létrehozva: 2020.01.05.

Ha ezt a pszichológiai trükköt beveted, eléred, amit szeretnél

Elárulták a szakértők, mi a biztos recept.

Mindannyian kerülünk olyan helyzetbe, hogy hatással szeretnénk lenni a másikra, és szeretnénk, ha teljesülne, amire vágyunk. Ezt persze a legjobb úgy elérni, ha értelmes és építő beszélgetés során jutunk egyetértésre. A szakértők szerint azonban akad néhány olyan trükk, amely sokat segít a célok elérésében anélkül, hogy különösebben manipulálnánk a másikat.

Jóllakottság

Egy vizsgálat során arra jutottak a kutatók, hogy amikor az ember éhes, akkor hajlamos gyors döntéseket hozni. Ilyenkor kevésbé gondolja át a részleteket és szeretne minél gyorsabban túlesni a megbeszélésen is. Ugyanakkor egy finom ebédet vagy vacsorát követően, jóllakottan, az ember nyugodtabb, kisimultabb, és alaposabban mérlegeli a felmerülő lehetőségeket. Ilyenkor sokkal nagyobb eséllyel tudod képviselni az érdekeidet és a véleményedet a másikkal való beszélgetés során.

Retorika

Az élet számtalan területén nagyon is nagy jelentősége van annak, hogy mit hogyan fogalmazunk meg. Bevett szokás például sok szituációban, hogy nyitva hagyott mondatokkal sejteti az ember, mire is szeretne kilyukadni – anélkül, hogy ő maga kimondaná azt. Ez a trükk rengeteg alkalommal tud bosszantó lenni, mégis azt mondják a szakértők, hogy érdemes alkalmazni olyankor, amikor a másikkal szeretnénk kimondatni a számunkra kedvező döntést. A befejezetlen mondatok hatására ugyanis a másik fél úgy érzi, hogy ő maga jutott arra a következtetésre, amelyet te tulajdonképpen már elő is készítettél a beszélgetés során.

fotók: 123rf

Ösztönzés

A befolyásolás egyik leghatásosabb és legpozitívabb módja, ha ösztönzöd a másikat arra, hogy a lehető legjobb formáját hozza. Ez nem azt jelenti, hogy hazudoznod kell neki. Ne dicsérj meg valakit olyasmi miatt, amiben valójában nem ügyes vagy nem szép. Ugyanakkor ismerd el érdemeit, becsüld meg az eredményeit, melyeket elért, és akár mondd is el neki, hogy azért kéred éppen az ő közreműködését vagy segítségét, mert nagyra tartod őt a témában, vagy mert fontos számodra a véleménye. Ez a módszer nem csak rövid-, hanem hosszú távon is kiválóan működik. Ha szeretnéd, hogy valaki változtasson számodra bosszantó szokásain, akkor koncentrálj helyette a pozitív megerősítésre. A piszkálás helyett dicsérd minden egy olyan alkalommal, amikor számodra szimpatikus módon cselekedett. Minden ember szereti az elismerést. Ösztönösen kezd mindenki abba az irányba haladni, amerről kedvességet, dicséretet és pozitív megerősítést kap.

Megnyitás

A másik ember megnyitása, beszéltetése, általában véve az érdeklődés a másik iránt sok-sok szempontból nagyon jó dolog. Egyrészt sokkal lelkesebben válik együttműködővé az, aki úgy érzi, kíváncsiak rá. Másrészt te magad is jobban fogod érezni magad tőle. A legjobb módszer erre a kérdezés, sőt még ennél is tökéletesebb, ha egyszerűen csak hallgatsz. Ha meghallgatod a másikat. Gondolj bele, milyen sokszor esne jól neked is, ha meghallgatnának és figyelnék rád, és milyen ritkán van ebben valóban részünk. És gondolj bele, mennyivel szívesebben működnél együtt olyasvalakivel, akitől őszinte figyelmet és érdeklődést érzel. Akkor miért ne érezné ugyanezt más is?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

Hózápor a Mátrában, a Bükkben mínusz 13 fokot mértek + fotók

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

magyarnemzet.hu

Mike Tyson félmeztelenül bunyózott a nyílt utcán + videó

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

mindmegette.hu

9 krémes finomság, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban