Létrehozva: 2020.03.14.

Hipó, Domestos, 70 fokos mosás? Mi használ a koronavírus ellen?

Van aki erre, van aki arra esküszik. Mások épp az ellenkezőjére. De hát mégsem permetezhetünk magunkra maró hatású vegyszereket?

Néhány őrült ember még akár maró hatású vegyszerekbe is hajlandó lenne belekortyolni, csak hogy megússza a koronavírus fertőzést. Mások tömény alkohollal locsolnának be mindent csak, hogy elpusztítsák a vírusokat.

Megint mások a sokat fogdosott mobiltelefont vették célba. A mobiltelefonok gyártó vállalatai arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy a telefon tisztításához semmiképpen ne használjunk alkohol alapú fertőtlenítőt, kézfertőtlenítőt vagy fertőtlenítő szerrel átitatott kendőket. Ezek az anyagok károsíthatják az ujjlenyomat olvasókat, megtámadják a képernyőt borító védőréteget.

Ráadásul jelenleg nem tudjuk pontosan azt sem, hogy a különféle felületeken mennyi ideig képes túlélni az új típusú koronavírus.

A kísérletek arra mutatnak rá, hogy a 70 százalékos alkohol, csakúgy, mint a 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (hipó néhány percen belül elpusztítja a különböző felületeken megtapadt vírusokat. A 0,1 százalékos hipó-oldat a kereskedelemben kapható háztartási hipó 50-szeres hígításának felel meg. Ha valamilyen oknál fogva nem lehet hipóval takarítani, akkor alkoholos oldatok használhatóak.

Mások a lehető legmagasabb hőfokon történő mosásra esküsznek és való igaz, hogy a 60-70 fokos hőmérsékletet csak nagyon kevés vírus éli túl. Sokan éppen ezért reménykednek abban, hogy a jó idő beköszöntével a legtöbbször már áprilisban el szoktak tűnni mifelénk az influenzás megbetegedések.

Vannak akik szerint ez az oka annak, hogy például Olaszországban elsősorban az északi tartományokban ütötte fel a fejét a koronavírus járvány, délre már csak inkább elvétve behurcolták.

Egy biztos a vasalás 100 fok körüli hőmérsékletét már szinte egyetlen vírus sem éli túl. A fertőtlenítendő ruhadarabok alapos átvasalás szinte biztosan megöli a koronavírust is.

A koronavírus életképes maradhat a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra időtartamig. Műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható a jelenléte. Általában a vírusok élő sejt hiányában nem sokáig maradnak életben, mert a túlélésük alapja, hogy élő sejtbe jussanak és ott szaporodjanak.

Bizonyos ideig képesek egyéb feltételek mellett is életképesek maradni, hideg idővel az apró vízcseppekben néhány napig is elélhetnek, tovafújhatja őket a szél, rátapadhatnak egyes tárgyakra. Viszont 3-4 napnál tovább nem élnek, addigra a cseppek kiszáradnak.

Visszatérve a mobiltelefonokhoz legajánlatosabb langyos vízzel és szappannal lemosni a képernyőt, majd mikrószálas törlőkendővel, papírtörlővel finoman szárazra törölni.

Egy amerikai mikrobiológus szerint a kórokozók távol tartása érdekében a törölközőket érdemes már három használat után, az ágyneműket pedig hetente kimosni. Influenzajárvány idején kifejezetten hasznos, ha a mosógépünk rendelkezik gőztisztítási funkcióval, sajnos ez ma még csak a drágább készülékeken található meg.

Ha otthon is rendszeresen használjuk a számítógépet, a fertőtlenítőkendővel letörlendők közé tartozik a billentyűzet és az egér felülete is.

A mosogató környéke a kórokozók egyik kedvenc gyülekezőhelye, pedig rendkívül fontos, hogy az étkezéskor használt evőeszközeinket mindig tisztán tartsuk. Ha a hagyományos mosogatást választjuk, ne feledkezzünk el a mosogatószivacs gyakori fertőtlenítéséről, illetve cseréjéről se.

Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így záratták be a konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólalna

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

hirtv.hu

Az orosz fegyveres erők francia zsoldosok állását találták el Szlavjanszkban

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

magyarnemzet.hu

Kiszállt a brüsszeli rendőrség a NatCon-ra: végzésük van arról, hogy le kell zárni a rendezvényt + videó

origo.hu

Családja nélkül hagyta el az országot Lékai-Kiss Ramóna

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban