ÉLETMÓDI

Kiderült, milyen időjárás várható hétvégéig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
címkék:
  • Szerző:

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A kontinens nagyobb részéről számottevő csapadékot nem jelentenek, középpontjával a Közép-Európa felett elhelyezkedő anticiklon okoz jellemzően száraz időt. Változékony idő Északnyugat-Európában, illetve Skandináviában figyelhető meg. Előbbi területeken eső, Skandináviában a magasabban fekvő helyeken már hó formájában hullik a csapadék, mindez pedig egy, a térségben tevékenykedő frontrendszernek köszönhető.
A Kelet-európai-síkságot egy hidegfront mögött fagyos levegő árasztotta el, így ott is előfordul szilárd halmazállapotú csapadék. Délnyugat felől egyre nagyobb területet hódít meg a meleg, szubtrópusi levegő, Spanyolországban helyenként eléri a 30 fokot a hőmérséklet.
A Kárpát-medence időjárására egyre inkább a fent említett frontrendszer előoldali áramlása lesz a meghatározó, így nálunk is erőteljesebbé válik a nappali felmelegedés, emellett száraz marad az idő.

Várható időjárás szerda éjfélig:
--------------------------------
A nap hátralevő részében változóan fátyolfelhős lesz az ég, majd késő estétől nyugat felől már vastagabb felhősáv érkezik, ami a déli megyékben szakadozottabb, másutt zártabb lesz. Szerdán ez a felhőzet a déli órákban a keleti megyéket is elhagyja, mögötte fátyolfelhős, napos, száraz idő várható. A déli, délnyugati szél kedden az Észak-Dunántúlon, szerdán napközben pedig már sokfelé megélénkül, délután a Dunántúlon meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 11 fok között alakul, az Északnyugat-Dunántúlon lesznek a magasabb értékek, míg északkeleten, a Nyírségben fagypontig is lecsökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 17 és 21 fok között alakul, de az Alpokalján akár 22, 23 fok is lehet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?