OTTHONKA

Így lesz tökéletes az őszi nagytakarítás

Nem könnyű nekilátni egy nagy portalanításnak, tisztításnak, mert mindannyiunknak tényleg embert próbáló feladat. Itt az ideje, hogy átgondoljuk a dolgokat, mutatjuk, hogy megy a legegyszerűbben!
címkék:
  • Szerző:

Ha utoljára tavasszal iktattunk be egy átfogóbb portalanítást, tisztítást, akkor mostanra már biztos, hogy sok munka halmozódott fel. Itt az ideje egy újabb nagytakarításnak!Bár nem tartozik a legkedvesebb elfoglaltságaink közé, időnként mégis érdemes kitakarítani a lakás minden szegletét. Általánosan elmondható mindegyik szobában, hogy pucoljuk meg az ablakokat, mossuk ki a textileket, főként a függönyöket, és a nagy procedúrák után porszívózzunk ki, és mossunk fel. Mindezeken túl szinte valamennyi helyiségben más és más kihívások várnak ránk. Természetes módszerek

Fotó: Profimedia

Használjuk ki az illóolajok erejét a takarításban! Az illóolajokkal kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy kevésbé hatásos tisztítószerek. Ez azonban nem igaz: ha jó minőségűek, legalább annyira hatékonyak a kórokozók és baktériumok ellen, mint a legerősebb vegyszerek, ráadásul környezettudatosak és az egészségre sem ártalmasak.

A konyha

Először is nézzünk be minden szekrénybe, és amire nincs szükségünk, azt dobjuk ki, adjuk vagy ajándékozzuk el .Második lépés: a hűtő és a kamra. A lejárt dolgokat ne tartogassuk itt tovább és csináljunk helyet magunknak.

A hűtőből ezután pakoljunk ki egy rövid időre, és tisztítsuk meg azt is.Jöhet a legnagyobb munka: az edények. Sokszor egy egyszerű mosogatással nem lehet teljesen tisztára varázsolni őket, makacs foltok maradnak utána. A kávéscsészében lévő foltokat szódabikarbónával, a vízköves poharakat ecettel, az elszíneződött műanyag edényeket egy citrom levével is kitisztíthatjuk. Ez a három csodaszer szinte bármit megold! A rozsdát az edényekről házilag akár burgonya és só keverékével is eltávolíthatjuk, sőt, a rozsdamentes acél polírozására lisztet is használhatunk. Ha végeztünk, pakoljunk mindent vissza a helyükre, rendszerezve a tárgyainkat! Miután elpakoltunk, törölgessük le a konyhapultot és a polcokat, végül pedig a mikrót is takarítsuk ki.

Nagyszoba

A hatalmas bútorok mögött és alatt rengeteg a por, amit mi nap mint nap belélegzünk. Húzzuk el az eredeti helyükről őket, és takarítsunk fel! Ugyanezt a szőnyeg alatt is meg kell tennünk. Ha van, szedjük le a pókhálókat is a sarkokból. Az itt megforduló vendégek (vagy mi magunk is) sokszor hagynak foltot maguk után. Az asztalon maradt pohárnyomot vodkával törölgessük végig, a szőnyegen lévő foltokhoz használjunk szódabikarbónát, ammóniát vagy ecetet – a folt jellegétől függően.A bútorokat anyaguktól függően tisztítsuk meg: különösen figyeljünk oda a bőr anyagúakra

Fotó: 123rf

A technikai eszközöket is portalanítsuk! A dolgozószobát hasonlóképpen takarítsuk ki, mint a nappalit!

A fürdőszoba

Újabb szortírozás: minden kozmetikai eszközt, flakont és dobozt nézzünk át, és ami nem feltétlenül szükséges, attól szabaduljunk meg. A csempéket ecetes-vizes keverékkel fújjuk be, majd hagyjuk kicsit magára, majd később törölgessük le. A makacs vízkő mindenhol jelen van: a zuhanykabinban, a kádban, a mosdókagylóban és a vécénkben is. Használjunk ecetet vagy ammóniát, hogy eltávolítsuk őket! A vécénkre is szánjunk egy kis plusz időt, és kívülről-belülről pucoljuk meg.A mosógépet érdemes kitisztítani, hogy megnöveljük az élettartamát. Házi praktikával is megtehetjük: az ecet és mosószóda itt is csodákra képes.Poroljuk és törölgessük le a polcokat (és mindent, ami rajtuk van), valamint a tükröket is pucoljuk meg.

A hálószoba

Nézzünk be a ruhásszekrényünkbe: mi az amire már tényleg nincs szükségünk? Ennek megfelelően szelektáljuk a ruháinkat, és csináljunk helyet magunknak. A hálószoba kitakarítása nagy részben ugyanazokat foglalja magába, mint az eddigiek: pókhálókat távolítsuk el; törölgessük le a polcokat, a lámpákat, a szekrényeket; pucoljuk meg az ablakokat.A legnagyobb különbség: az ágy. Mossunk ki mindent a huzatoktól a párnákig. Porszívózzuk át a matracot. Ha már hidegebb van, elővehetjük a vastagabb, téli ágyneműt. Ha készen vagyunk, húzzuk fel az ágyneműt! Nincs más dolgunk, mint beledőlni, és élvezni a friss, tiszta otthonunk kényelmét és nyugalmát.

címkék:
És ezeket olvastad már?