ÉLETMÓDI

Így születik a házisárkány, de mit kezdjünk vele?

Valljuk be, azért nem minden nő született angyal. Ördög persze sosem(?) lesz belőle, de házisárkány azért néha.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Jó (férfias?) poén egy sör felett arról beszélgetni, micsoda sárkány lett az asszonyból, de nagyon más egy ilyen személyre szabott pokolban élni. Adott esetben ugyanis egyáltalán nem a mindennapi élet kisebb vitáiról van szó: bizonyos nőtípusok, tetszik, nem tetszik, tudatosan építik le a férfit. Mégpedig azért, hogy irányítani tudják…

Vannak olyan kapcsolatok, ahol a férfi úgy érzi, képtelenség megfelelni a párjának, aki mindenbe beleköt. Bár a legtöbbször a férfiember legyint a folytonos szekálásra, annak nagyon komoly következményei lehetnek: nem is kell hozzá túl sok év, a férfi testi-lelki egészségét is leépíti az ilyen kapcsolat. Ugyanis egy idő után nem csupán belefárad a folytonos védekezésbe, veszekedésbe, de szépen lassan elveszíti önmagát is; kedvetlen lesz, kevésbé határozott, és észre se veszi, hogy a nő módszeresen, láthatatlanul kasztrálta. Szakértők szerint azok a nők, akik uralkodni akarnak a férfiakon, tetten érhetők; csak néhány dolgot kell időben észrevenni. Mutatjuk, milyen jelekre kell figyelni!

  1. Az elnyomó nő szerint a férfinak otthon a helye!

Amint a pasi meghívja egy barátját, vagy elugrik horgászni, sörözni a haverokkal, netán átmegy a szüleihez, a nő azonnal veszekedést kezd, féltékenységi jelenetet rendez. Egy idő után a pasi inkább otthon marad, mert a nő eléri, hogy bűntudata legyen, amiért magára hagyja.

  1. Magához veszi az asszony a pénzügyi irányítást

Nem csupán a kosztpénzt, de a férfi minden jövedelmét a nő kezeli. Akkor ad egy kis zsebpénzt, ha kedve szottyan. Arról pedig be kell számolnia a férjnek, hogy mire költött.

  1. Bármit csinál a férfi, soha semmi nem jó

A nő folyamatosan, minden nap, mindenért kritizálja a párját: nem elég tökös és határozott másokkal, ügyetlen a barkácsolásban, rosszul öltözik, nem keres eleget – hosszú sorban lehet folytatni, mi mindennel alázza.

  1. Állandósul az iszonyatos lelki fáradtság

Egy terrorban tartott férfi egy idő után mindent megcsinál, amit az asszony akar, csak ne legyen veszekedés. A férj azt veszi észre, hogy feszült a feleség közelében, ideges; hiszen folyamatosan arra számít, hogy támadás éri.

  1. Fizikai bántalmazás

Bizony, megesik, hogy a nő csap oda a férfinak, és nem is egyszer. A bántalmazó nő pontosan tudja, hogy a férfi nem fog visszaütni. A dolog extrém esetekben brutálisan el tud fajulni, és nem szabad legyinteni rá.

Utolsó pillanatban segítettek a rendőrök

A világon elsőként egy angol nőt ítéltek börtönbüntetésre bántalmazás miatt. A huszonkét éves Jordan Worth kis híján kivégezte a párját: nem csupán szóbeli terrorban tartotta, de rendszeresen nekitámadt késsel, leforrázta és éheztette. A 22 éves férfit végül a rendőrök mentették meg a brutális kapcsolatból; ha tíz nappal később érkeznek, meghalt volna.

A családon belüli erőszak áldozatai túlnyomórészt nők, de nem kizárólag. Az Ökumenikus Segélyszervezet krízisambulanciáin az elmúlt hónapokban jó néhány férfi jelentkezett már azzal, hogy érzelmileg vagy fizikailag bántalmazza őket a partnerük.

A magyar Ökumenikus Segélyszervezet krízisambulanciáin jórészt átlagos jövedelmű, stabil egzisztenciájú vagy inkább tehetős férfiak fordulnak meg, akiknek ahhoz van szükségük segítségre, hogy helyrehozhassák az elromlott kapcsolatot, vagy ha ez nem megy, kiléphessenek belőle. Széles a skála az érzelmi bántalmazástól a konkrét verésig, de még a szexuális erőszak(!) is szerepelt már az áldozatok történeteiben. Leginkább a jogi és a pszichológusi segítségért jönnek, de volt apa, akit gyerekeivel családok átmeneti otthonába menekített a gyerekek anyjától a segélyszervezet.

Akármennyire is nehéz elképzelni, a bántalmazás széles spektrumán a szexuális erőszak is előfordult több férfinál. Ez leginkább olyan kapcsolatban fordulhat elő, ahol a férfi a kapcsolat minden terén önbizalmától, önrendelkezésétől és önbecsülésétől megfosztott állapotban van, és egyszerűen nincsen abban a pozícióban, hogy a partnerének bármire nemet mondjon. Így a szexuális együttlétre sem: nem mondja, ha nem kívánja a szexet, hanem engedi, hogy megtörténjen.

A segélyszervezetnél jelentkező bántalmazott férfiak talán nehezebben szánják e magukat, hogy kilépjenek a bántalmazó kapcsolatukból, mint a bántalmazott nők.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?