Létrehozva: 2020.01.09.

Így változik az OKJ 2020-ban – Ezek a legfontosabb információk

Már tavaly megkezdődött az OKJ átalakítása, de a tényleges változásokat csak az idei évtől érzékelik a tanulni vágyók. Még mindig van lehetőség gyorsított OKJ-s képzésre!

Hogy mire számíthatnak 2020-ban azok, akik felnőttként szakmát szeretnének tanulni? Nem árt alaposan tájékozódni, mielőtt bárki belevág. A legfontosabb információkat a TanfolyamOKJ.hu gyűjtötte össze.

  Szakképzés és iskolarendszerű felnőttoktatás a legismertebb információ, hogy jelentősen lecsökken 2020-tól a választható szakmák száma. A 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 OKJ szakma marad. Az új képzésjegyzék . Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.   Változik az iskolák megnevezése és a képzések hossza is A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola, melyek felváltják az eddigi szakgimnáziumokat és szakközépiskolákat. Mindkettő ágazati alapozó képzéssel indul, a szakképző iskolákban az egyéves alapozó oktatást kétéves szakmai képzés követi, a technikumokban pedig a kétéves alapozó oktatás után hároméves szakmai képzés következik. A technikum végén érettségit is lehet szerezni, a technikusi vizsga pedig emelt szintűnek felel meg. A szakképző iskolában további két év alatt, esti tagozaton lehet érettségizni. A gyakorlati képzést duális képzőhelyeken, cégeknél végzik majd a diákok – akár 15 éves kortól – szakképzési munkaviszony keretében, amelyre, bizonyos eltérésekkel a munka törvénykönyvét kell alkalmazni. Tanulmányi eredménytől függően minden nappali oktatásban résztvevő diák ösztöndíjat kap, emellett egyszeri, 150-300 ezer forintos pályakezdési juttatásban is részesülhet, ha befejezi a képzést és szakmát szerez. Azok a felnőttek, akik ingyenesen szeretnének szakmát tanulni, iskolarendszerű képzéseken továbbra is megtehetik azt. Az átalakítás után is ingyenes marad az első két szakképesítés megszerzése nappali vagy esti tagozaton. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van. A képzéseket 2-3 év alatt lehet majd elvégezni. Az iskolarendszerű képzések esetében az új szakképzési törvény legtöbb paragrafusa január 1-jétől lépett hatályba, és a 2020/2021-es tanévben belépő diákokra vonatkozik majd először. A változásokat felmenő rendszerben vezetik be.  
Még egy évig van gyorsított képzés! Azoknak, akik rugalmasabb keretek között, rövidebb idő alatt szeretnének szakmát szerezni, idén még megtehetik felnőttképzés keretében is. A felnőttképzők 2020. december 31-ig még a mostani feltételekkel indíthatják képzéseiket, ugyanakkor a vizsgákat a képzésben részt vevőknek 2022 végéig le kell tenniük. Érdemes azonban minél előbb jelentkezni a kiszemelt képzésekre, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt.
  Nem árt sietni! „A tanfolyamok nagyon gyorsan megtelnek, és már csak néhány csoportot tudnak indítani idén az iskolák” – nyilatkozta Szabó Andrea, a tanfolyamkereső oldal szerkesztője. „Számos népszerű, és a munkaerőpiacon is keresett szakma kikerült az új képzési jegyzékből, melyeket már csak néhány hónapig lehet tanulni. Például a lakberendező, az ingatlanközvetítő, a mérlegképes könyvelő, a targoncavezető vagy a webfejlesztő OKJ tanfolyamokat idén utoljára indíthatják el az iskolák” – közölte a szakértő. Az új képzési jegyzék az alapszakmákon túl mindössze 73 részszakképesítést tartalmaz, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni. Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben tanulni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a poloskainvázió: megint elárasztják Budapestet, ilyen veszélyesek még soha nem voltak

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

magyarnemzet.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!