Létrehozva: 2020.09.24.

Íme Magyarország 5 leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye

Egy munkával töltött hét után jó elvonulni és barangolni az aranyló lombú erdőkben. Szerencsére Magyarország bővelkedik csodás őszi kirándulóhelyekben. Összegyűjtöttünk pár úti célt, amit érdemes felkeresni.

Szerző Ripost

Ősszel a fák levelei színesre festik a tájat országszerte, jólesik benne gyönyörködni a rohanós, zsúfolt, hangos és túlpörgött hétköznapok után.

Ez az időszak a közös családi, baráti kirándulások, a csendesebb beszélgetések időszaka. Magyarország szerencsére bővelkedik olyan úti célokban, ahol túrázhatunk.

1. A Visegrádi-hegység

Budapestről busszal és vonattal is könnyen elérhető Dömös. Szépsége miatt méltán a legismertebb útvonal a Dömös–Rám-szakadék–Rám-hegy, vagy Dömös–Vadálló-kövek–Prédikálószék szakasz. Ugyanezt a kört Dobógókőről indulva is bejárhatjuk a Dunakanyar vadregényes tájainak legfőbb látványosságait érintve. Dobogókő kilátóiból pedig az ország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. A Rám-szakadék a szokásosnál kicsit nagyobb körültekintést és figyelmet igényel a túrázóktól, de mindenképpen megéri a fáradságot. Az egyre szűkülő szurdokban a patak mentén kapaszkodókorlát segíti a haladást, a nagyobb vízeséseknél pedig létrákon küzdhetjük le a szintkülönbséget. Az élmény monumentális és kalandos, különösen, ha sikerül esős időszak után érkeznünk, amikor a víz dörgő robajjal vágtat végig a keskeny szurdokon.

2. Bükk-fennsík

A Bükk hazánk talán egyik legszebb része, kisvonatozhatunk a Garadna-völgyben és Szilvásváradon, de természetesen kihagyhatatlan a Szalajka-völgy is. Szilvásvárad lakóinak akkori megélhetése, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét. A völgy fő vízforrásában, a Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, de emellett mesterséges neveldéket is kialakítottak. Mindenképpen kóstoljuk meg a füstölt pisztrángot, és semmiképp se hagyjuk ki a Fátyol-vízesést és az Istállós-kői-barlangot.

3. Gerecse és az Öreg-kő

MTI/Mohai Balázs

A kelet-gerecsei mészkőrögök leglátványosabb képviselője, a remek kilátást kínáló, barlangokkal zegzugos, misztikus Öreg-kő látványos túrára csábít ezen a félreeső vidéken. A fekvő nyolcast formáló túraútvonal a környék legszebb és legérdekesebb helyeit járja végig. Mivel körtúra jellegű, ezért a kondíciónk és az időnk szerint alakítható.

4. Mecsek, Óbánya-völgy

MTI Fotó: Sóki Tamás

Sokszínű kirándulás helyszíne lehet a Mecsek is, minden szempontból. Eltölthetjük az időt Pécsett városnézéssel (és borozással), ha pedig meguntuk az aszfaltkoptatást, kinézhetünk Tettye szikláihoz, vagy a Kis-Tubes kilátóhoz, hogy onnan csodáljuk a városra nyíló panorámát. Ne hagyjuk ki Óbányát, ha már itt járunk. A völgy mélyén, a patak partján gyönyörű környezetben halad a turistaútvonal. A patak vize a lépcsőzetesen és ferdén álló köveken csobog tovább, sok apró vízesést képezve.

5. Eger

MTI/Komka Péter

A Szépasszony-völgyben kötelező több borászat kínálatát is megkóstolni a hangulatos borozókban. De aki túrázni szeretne, próbálja ki a Mária utat. Az Egerből keletre tartóknak Kácsig tart az egy napra ajánlott útvonal. Unikális látnivalók a kaptárkövek, de a völgyekben megbúvó falvak is tartogatnak sok érdekességet. A Bükkalján vezető szakasz az emelkedőivel próbára teszi erőnket, szépségével felemeli lelkünket. Többnyire hagyományos búcsújáró utakon haladhatunk, útszéli keresztekkel. Kezdetben még szőlőültetvények határozzák meg a táj jellegét, később a hegység lábának erdőségei.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb kínai márka jön Európába, elsőként láttuk élőben az autóit

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

travelo.hu

Ne hagyd ki: ma rózsaszín telihold világít az égbolton!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban