KEDVENC

Ha így viselkedik a kutyád, azonnal vidd orvoshoz!

Új betegség pusztít a kutyák körében! Akkor van esélyük túlélni, ha időben kiderül a baj, ehhez azonban vért kell tőlük venni. Legjobb megelőzés, ha nem engeded, hogy szúnyogok szívják kedvenced vérét...
  • Szerző: Ripost

Korábban a szívférgesség egzotikus betegségnek számított, de mára már egyre több Magyarországon is a fertőzött kutya. A kórt a szúnyogok terjesztik, vagyis elsősorban a vérszívóktól kell a kutyusokat távol tartani.

A betegség eddig az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európa mediterrán vidékein volt gyakori, de az utóbbi néhány évben Magyarországra is megérkezett, és egyre több kutya kapja el.

Dr. Bende Zoltán állatorvos a Baonnak elmondta, hogy három éve kezdett nőni a szívférges esetek száma:

Évente körülbelül 5-10 kutyánál diagnosztizáljuk a szívférgességet a klinikánkon. Nem a legsúlyosabb eseteket, de volt köztük előrehaladott stádiumban lévő kutya is.

A betegség leginkább a kutyákat érinti, de akár a cicánk is elkaphatja. Az állatba bejutott „féreggyerekek” több hónapig fejlődnek, mire elérik 10-30 centiméteres méretüket.

A férgek akár 7 évig is élősködhetnek a tüdőartériákban és a jobb szívfélben. Gátolják a vérkeringést, ezzel oxigénhiányt idéznek elő, mindez pedig pangásos szív- vagy májelégtelenséghez vezethet, ha pedig a férgek teljesen elzárják az eret, trombózis alakulhat ki.

A felnőtt férgek milliónyi új egyedet „gyártanak” le, és engedik a kutya vérébe. A szívférgességet a szúnyogok terjesztik, mégpedig a betegséget hordozó kutya vérének kiszívásával. Így a vérszívó is fertőzővé válik, és máris továbbadja a kórt, ha megcsíp egy új kutyát.

Mire figyelj?

A betegség lefolyása akár több évig is eltarthat, a hordozó kutyáktól ezért tünetmentesen számos más társuk kaphatja el a szívférgességet.

A tünetek eleinte észrevehetetlenek. Később viszont a gazdinak feltűnhet, hogy a kedvence

köhög, nehezen lélegzik, fáradékony, megnő a hasa, sárga vagy zöld lesz a nyálkahártyája.

Ilyen tünetek esetén mindenképpen azonnal állatorvoshoz kell menni, hogy kiderüljön, valóban szívférgességről van-e szó.

Bende Zoltán szerint a paraziták nem válogatnak a kutyák között, tehát bármelyik fajta megfertőződhet. Persze nagyobb veszélynek vannak kitéve azok a kutyusok, akiket gyakran sétáltatnak „szúnyogosabb” helyeken, például vízparton.

Mit tegyél, hogy megmentsd a kutyád?

A szívférgességet az ember szerencsére nem kaphatja el érintéssel, de a szúnyogok révén az emberben is megtelepedhetnek a microfilariák. Kifejlett egyedekké nem nőnek meg, de a tüdőben kóros elváltozásokat okozhatnak, emellett a legkülönfélébb szervekben idézhetnek elő csomókat. Legtöbbször az arc és a szemtájék fáj miatta hosszú ideig.

Ha sikerül korán felfedezni a szívférgességet, és még klinikai tünetek sincsenek, a kutyák jó eséllyel meggyógyulnak, ha a gazdi betartja az állatorvos utasításait: megfelelően adagolja a gyógyszert, visszajár a kontrollokra. Azok a kutyák azonban, akiknek már tünetei is vannak, sokkal kisebb eséllyel tudnak meggyógyulni, szívműtétre is szorulhatnak.

A megelőzés érdekében érdemes a rutin védőoltások beadásakor vérvételt kérni, hogy az esetleges fertőzés mielőbb kiderüljön. Dr. Bende Zoltán azt is mondta, hogy fontos megelőzni a szúnyogcsípéseket, erre pedig rengeteg riasztó készítmény létezik, spray vagy nyakörv formájában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?