Létrehozva: 2018.06.27.

Így nyaralj a kutyáddal. Ezeket ne felejtsd magaddal vinni

Ne hagyd otthon a kutyusodat! Vidd inkább magaddal! Nyaraljatok együtt, játsszatok, rohangáljatok, ússzatok, habzsoljátok az életet a vízparton. Ha mindent jól átgondolsz, megszervezel, felhõtlenül tölthetitek a szabadságot.

Vízparti nyaralásra vágysz, de nem mersz elindulni, mert akkor mi lesz a kutyussal? Ha az állatpanzióra gondolni sem akarsz, vidd magaddal!

Micsoda remek lehetőség felfedezőutakra menni négylábú barátoddal! A strandon frizbit dobálni neki, és ki-be rohangálni a vízben!

Ám az ilyen nyaralást gondosan elő kell készíteni. Mutatjuk hogyan.

SZERVEZÉS

1. Kutyabarát strand

Ülj le a géped elé, és keresgélj olyan oldalakon, ahol kutyák számára is engedélyezett a strand. Méghozzá főszezonban is!

2. Kutyabarát nyaralóhely

 A következő feladat megtalálni a kiválasztott strandhoz legközelebb eső állatbarát hotelt. Ha egy vízparti szálloda házi kedvencet is fogad, akkor majdnem biztos, hogy a hozzá tartozó parton együtt bulizhatsz a kutyusoddal. Az állatokra is kell fizetni a hotelben, bár kevesebbet, mint az emberre.

Kis házat is bérelhetsz. Ha a tulajnak van kutyája, a tiédet is szívesebben fogadja. Mindenesetre fontos ezt tisztázni.

Ha a kempingezést választod, akkor igazán közel lehetsz a kutyuskádhoz. Letáboroztok a vízparton, aztán onnan hódítjátok meg a hullámokat és a parthoz közeli kirándulóhelyeket is.

3. Az utazás

A járművet aszerint válaszd meg, mekkora a kutyusod.

A legkisebb egy parányi hordozótáskában is elfér, a nagyobbat egy közepes hátizsákba is betuszkolhatod. A nagy testű kutyákat kényelmesebb autóban szállítani.

Ha az állat fél az utazástól, indulás előtt pár héttel érdemes szoktatni a várható körülményekhez.

Ha repülés is vár rátok, tanulmányozd a házi kedvencek utastérben való szállítására vonatkozó szabályokat. Ezek repülőtársaságonként változhatnak.

ELÕKÉSZÜLETEK

1. Állatorvosi ellenőrzés

Indulás előtt egy héttel vidd el blökit az állatorvoshoz. Ellenőrizni kell, hogy megvan-e minden oltás, és az állatka egészsége rendben van-e. Informáld a dokit, hogyan utaztok, hová mentek. Ha például hegyes, erdős vidékre, akkor szükséges lehet a kullancsvédelem felfrissítésére. Be is oltathatod Lyme-kór ellen. A határátlépéshez a kutyus útlevelének érvényességét, minden adatot ellenőrizni kell. Amennyiben még nincs benne chip, most igazán itt az ideje, hogy pótold. Idegenben elveszett kutyát megtalálni enélkül szinte lehetetlen.

2. Mire lesz szüksége a kutyusnak utazás és nyaralás közben

Írj egy listát az összes szükséges dologról. Ezek között van az étel, ital, gyógyszerek, napvédő krém, póráz, utazó doboz. Ha lakott területtől távol fogtok nyaralni, akkor az ott-tartózkodás teljes idejére szükség lesz majd a kutya táplálékára.

3. Utazás repülővel: Kutyaszállító doboz mérete

Telefonon érdeklődd meg, mekkora tartó fér el az ülés alatt. Ha abba még belefér az eb, akkor szerencsés vagy. A nagyobb állatokat csomagként kell feladni, és a csomagtérben utaznak. Ennek az ára igen borsos, és az idegen, ijesztő körülmények miatt rendszerint nagy stresszel jár az állat számára. Jobb, ha másik célpontot keresel, vagy otthon hagyod egy kutyapanzióban.

4. Utazás autóval: Rendszeres pihenők

Ha kocsival vagy lakókocsival vágsz neki, ügyelj arra, hogy rendszeres időközönként megszakítsd az utat.

Ilyenkor kaphat enni, inni, és élvezhetitek a friss levegőt is egy kis szaladgálással. Légy óvatos, az ablakból kitekintgető kutya szemébe belekerülhet valami, vagy huzatot is kaphat.

5. Elsősegély

Vidd magaddal az állatorvos telefonszámát, hátha szükséged lesz információra. Hosszú utazáskor útközben és a célhelyen is érdemes körülnézni, és begyűjteni pár címet, telefonszámot arra az esetre, ha elvész vagy baleset éri. Biztos, ami biztos, vigyél magaddal állatok számára összeállított elsősegély csomagot.

6. Játékok, juti-falatok, eszközök

Nyaralás közben végre rengeteg időd lesz arra, hogy játssz a kedvenceddel. Mivel a lelkük egy gyermeké, a játék az, ami igazán boldoggá teszi őket.

A frizbi, a labda, egy vízhatlan, a felszínen lebegő játék sok kellemes órát hozhat. Egy  a távoli otthont visszaidéző holmit is pakolj be. Vigasz lehet éjszakára. Például a kedvenc, viseltes (nem kimosott!) szőrös játék őrzi az elhagyott otthon megnyugtató szagát. Az új, idegen hely stresszt jelenthet az első napokban, jól jön ilyenkor az ismert illat.

Az állat szőrét nyaralás közben is ápolni kell. A homokot naponta ki kell belőle szedni. Ne felejtsd otthon a szőrápoló készletet.

SZABÁLYOK A NYARALÓHELYEN, STRANDON

1. Póráz

Majdnem mindenütt kötelező a póráz használata. Érdeklődj, hogy a kiszemelt strandon milyen szabályok vonatkoznak a kutyákra. Ha betartod őket, problémamentessé válik a nyaralás.

2. Kutyarakás

A vakáció nem azt jelenti, hogy minden kötelezettség alól felszabadítod magad. Akárcsak otthon, a vízparton is, kirándulás alkalmával, a séták közben, mindig takaríts fel az eb után. A kutya étkező tálját és annak környékét is tartsd mindig tisztán.

3. Mindig legyen ivóvize

Sokat szaladgál a parton, a tűző napon. Veszélyes lehet, ha nem iszik eleget.

Fontos, hogy a kutyus ne száradjon ki. Gondoskodj mobil itatóedényről és friss vízről. Ha a parton nem lehet ivóvízhez jutni, pakolj annyit, hogy magadnak és kutyádnak is jusson elég.

4. Napvédő krém

Ha hosszú órákat töltötök a vízparton, nem csak te, a kutyusod is leéghet. Kapható speciális naptej kutyáknak, fajták szerint. Szerezd be nyaralás előtt, és óvd meg vele kutyusod egészségét.

5. Cipellő a forró homokban

Rekkenő a hőség, éget a nap. A homok hihetetlenül képes felforrósodni. Csak próbáld ki! Ha a te mezítlábas talpadat vagy kezedet égeti, akkor a kutyád mancsát is meg fogja sütni. Húzzál rá kutyacsizmácskákat, vagy várj napnyugtáig, míg egy kicsit csökken a hőmérséklet. Akkor menjetek a partra kergetőzni, játszani.

7. Légy tekintettel másokra

Néhányan félnek a kutyáktól, főleg gyerekek. Te sem tudod mindig kiszámítani, hogy egy meglepő helyzet, vagy a hangos, gyorsan mozgó tömeg milyen reakciót vált ki a kutyádból. Ha pórázon van, jobban tudod kontrollálni, és egyszerűbb távol tartani azoktól, akik láthatóan nem szeretnének vele közelebbi kapcsolatot.

8. Amikor épp az állatnak túl sok

Néhány kutyust stresszessé, idegessé tesz a zajosan nyaraló embertömeg.

Ha észreveszed, hogy kutyusod viselkedése megváltozott, vidd el onnan. Talán behúzza a farkát, próbál elbújni, vagy éppen morog, vicsorog, agresszív tartást vesz fel. Mind intő jel, hogy keressetek egy nyugodtabb helyet. Ha kipiheni magát, másnap újra próbálkozhattok a strandolással. Amelyik állat hozzászokik egyhez, azt más nyaralóhelyekre is könnyedén magaddal viheted.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai fájdalmas arccal jött le a pályáról, a magyar válogatott focistát kiállították

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

life.hu

Megdöbbentően néz ki Alain Delon – alig lehet felismerni a színészlegendát

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-