ÉLETMÓDI

Kiderült, ezért szeretnek téged marni a szúnyogok, így játszd ki őket

Biztos a te ismeretségi körödben is akad ember, akit jobban csípnek a szúnyogok, mint másokat. Sőt, lehet, hogy te magad vagy az? Akár hiszed, akár nem, tudományos magyarázata van, miért szeretnek egyeseket jobban a vérszívók!
  • Szerző: Ripost

Biztos észrevetted már nyár esti kerti sütögetéseken, borozásokon, vagy kirándulásokon, hogy az embereket nem egyformán szeretik a szúnyogok. Van, akinek egész este gyötrelmet okoznak, míg másokat alig csíp meg egy-kettő. Ha te vagy az, akit a legjobban szeretnek, bizonyára elgondolkodtál már azon, miért vagy kivétel. A biológus szerint megvan az oka, miért szeretnek jobban egyeseket a vérszívók.

A szakértő szerint a szúnyogokat az ember által kibocsátott illatanyagok vonzzák. Ez pedig annyira egyedi, mint az ujjlenyomat - és teljes mértékben genetikai alapokon nyugszik. Bár minimálisan befolyásolja, mit eszünk, milyen az emésztésünk, de annyira elenyésző mértékben, hogy a szakértő szerint ezen az úton nem tud hatékonyan védekezni, akit balszerencséjére mindig összecsipkednek. Az, hogy mennyire szeretnek a szúnyogok, attól függ, milyen a tested kémiai egyensúlya – így nem sokat számít, ha például tusfürdőt váltasz, vagy változtatsz az étrendeden. Azonban annyit jó, ha figyelembe veszel, hogy a vérszívók sokkal hamarabb megtalálnak, ha gyümölcs illatú tisztálkodószereket vagy parfümöt használsz.

A szúnyogokat az illatanyag mellett a bőr hőmérséklete is vonzza, valamint kilélegzett széndioxid mennyisége is. Terhesség alatt mindkettő megnövekszik; ezért van az, hogy vannak kismamák, akiket jobban csípnek a szúnyogok, mint a terhesség előtt. Egy tanulmány nem zárja ki, hogy a vércsoporttól is függhet, kit mennyire csípnek a szúnyogok, de a biológus szerint ennek nincs még egyértelmű bizonyítéka.

Hogyan védekezz?

Mielőtt azt hinnéd, semmi esélyed ellenük, megnyugtatunk: azért annyira nem vészes a helyzet. Biztosan hallottál már házi praktikákról, szúnyogűző természetes anyagokról. A szakértő szerint ezek közül csak egyetlen egynek bizonyította a tudomány a hatásosságát; és ez nem más, mint a citromos eukaliptuszolaj. Kisgyerekeknek ezt azonban egyáltalán nem ajánlja, inkább felnőttek használhatják.

Tökéletesen megfelelnek a bolti készítmények is, melyeket bőrre kell permetezned; a termék kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy érzékeny-e valamely összetevőre a bőröd. Ezekből azokat érdemes beszerezned, amelyek a bőrre permetezik a hatóanyagot. Léteznek karkötők, amik elvileg ugyanazt a hatást fejtik ki,  de ha túl sok szúnyog van, ahol nyaraltok, csak akkor tudod távol tartani őket, ha a szabadon hagyott bőrfelületeken védekezel. Ha kihagysz a permetezésnél akár egy pénzérményi darabot, máris betalálnak, és ott fognak összecsipkedni.

Nem csak a kellemetlen, viszkető csípések elkerülése miatt fontos védekezni; a szúnyogcsípés fertőző betegségeket is terjeszthet, ezért érdemes eleve távol tartani őket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?