MEDICINA

Koronavírus-kérdés: Mennyire biztonságos most játszótérre járni?

A játszóterek újranyitottak, olyan az élet a környékükön, mint a vírus megjelenése előtt. Vajon épp annyira biztonságosak is? Vagy jobban kell vigyázni?

Egy játszótéren akár több száz gyerek is megfordulhat egyetlen nap alatt. A játékokat mindenki megfogdossa, ráadásul óhatatlanul piszkos kézzel, hiszen nem lehet minden mozdulat után kezet mosni vagy kézfertőtlenítőt használni. Vajon nem veszélyes ez akár a gyerekekre, akár a felnőttekre nézve?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Játszótér 01

Fotó: Pixabay.com

Mennyire fenyegeti a gyerekeket a vírus?

Az eddigi tudásunk szerint a gyerekekre kevésbé veszélyes a koronavírus, mint a felnőttekre és az idősekre. Különösen a szabadban kicsi az esélye, hogy elkapják a fertőzést, hiszen a jól szellőző terekben egyébként is kevésbé terjed a betegség. Az eddigi tapasztalatok szerint, ha egy gyerek el is kapja a koronavírust, ritkán jelentkeznek nála súlyos tünetek, bár sajnos már ez utóbbira is volt példa. Azok a felnőttek viszont már nagyobb veszélyben vannak, akik tőle kapják el a kórokozót.

De mi a helyzet a játszótérrel?

A játszótereken azonban adott esetben kimondottan sok gyerek lehet egyszerre, akik a vírust tartalmazó apró nyálcseppeket akár érintéssel is átadhatják. Az eddigi esetek alapján az orvosok azt mondják, hogy a gyerekek viszonylag ritkán adják át egymásnak a vírust. Több kérdést vet fel, hogy mit csinálnak a felnőttek, amíg a gyerek játszik. Ők ugyanis átadhatják egymásnak, és a gyerekeknek is a vírust, ha nem tartják be a távolságtartás szabályait. Maszkot már nem kötelező viselni a játszótereken, de a másfél méter távolságra illik ügyelni, különösen akkor, ha olyan családok is vannak a játszótéren, akikkel nem járunk rendszeresen össze. Annak pedig magától értetődőnek kellene lennie, hogy ha valaki kicsit is betegnek érzi magát, akkor semmiképp ne menjen játszótérre, de lehetőleg még a vele együtt élő hozzátartozóit se engedje oda. Akkor is kérdéses a dolog, ha a család idős vagy krónikus beteg hozzátartozóval él együtt, akinek veszélyes lenne hazavinni a vírust.

Játszótér 02

Fotó: Pixabay.com

Hová vigyük a gyereket?

Ha otthon nincs különösebben nagy mozgásterük a gyerekeknek, akkor jó, ha biztosítjuk a mozgásigényük kielégítését. Már csak azért is, mert nem egészséges egész nap a lakásban, főleg a képernyő előtt ülnie, és a gyerekeket már így is komolyan fenyegeti az elhízás. Ha viszont van rá mód, hogy kevésbé zsúfolt helyeken mozogjunk, például kirándulni menjünk, lehet, hogy ez jobb ötlet, mint a zsúfolt lakótelepi játszótér. Ha erre nincs mód, és a játszótérre szavazunk, akkor is keressünk egy kisebb, kevésbé látogatott játszóteret a környéken.

Játszótér 03

Fotó: Pixabay.com

Hogyan csökkentsük a kockázatot?

Elsősorban azzal, hogy mi, felnőttek betartjuk a távolságtartási szabályokat, és gyakran fertőtlenítjük a kezünket. Mielőtt játszani kezdene, és mielőtt hazaindulnánk, a gyerek kezét is tisztítsuk meg kézfertőtlenítővel. Játék közben is használhatjuk néhányszor a fertőtlenítőt, különösen akkor, amikor olyasmihez nyújt a gyerek, amit sokan fogdosnak (pl. a mászóka kapaszkodója vagy a hinta lánca). Tanítsuk meg nekik is (és persze mi is tartsuk be), hogy ne nyúljanak az arcukhoz. Elég, ha a gyerekeket egy felnőtt kíséri el a játszótérre. Mindig legyen nálunk saját kulacs és papír zsebkendő is, hogy a közkutat is minél kevesebbszer kelljen használni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?