kulcsár edina
Vajon az ízéért, vagy az élénkítõ hatásáért szereted jobban a kávét? Bármi is a válasz, a koffein nagy valószínûséggel reggeli szertartásod elkerülhetetlen része. És most azt is megmutatjuk, miért van ez így jól.
Több kutatás is igazolja, hogy minél több koffeint fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye a bazálsejtes bőrrákra, más néven a basaliomára. Tavaly pedig két vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb koffeinfogyasztás és a veszélyes melanoma kisebb kockázata kapcsolatban állhat egymással. Ám az is lehet, hogy a sok kávét fogyasztók általában bent dolgoznak, így kevésbé vannak kitéve a napsugárzásnak, mint a kültéri munkát végző, kevesebb kávét fogyasztó emberek.
Ha edzés előtt megiszol egy kávét, jobban fogod bírni a fizikai terhelést, így hatékonyabb lesz az edzésed. Egy 2014-es kísérletben 61 és 79 év közötti időseket vizsgáltak, és még rájuk is jellemző volt, hogy a válaszadók keményebben edzettek egy kávé elfogyasztása után.
Nem véletlen, hogy számos fájdalomcsillapítóban koffein is van – elsősorban azokban, amelyeket fejfájás vagy menstruációs görcsök kezelésére ajánlanak. Egy 2015-ös kutatás szerint 200 milligramm ibuprofen és 100 milligramm koffein együtt sokkal hatékonyabban számol le a műtét utáni fájdalommal vagy a migrénes fejfájással, mint bármelyik összetevő egyedül.
A koffeinfogyasztás több tanulmány szerint még idős korban is javítja a memóriát – ez különösen a rendszeres kávéfogyasztásra igaz. Egereken végzett vizsgálatok még az Alzheimer-kór kezelésében is ígéretesnek tartják a koffeint.
Napi három-négy kávé csökkenti a stroke és a szívkoszorúér-betegség kockázatát, és – ellentétben azzal, ahogy korábban hitték – a szívritmuszavar veszélyét sem növeli.
Egy doboz energiaital 500 mg koffeint tartalmaz – ez körülbelül ötször annyi, mint egy kávé koffeintartalma. Egy egészséges felnőtt szervezete napi két energiaitallal is elbír, de ha lehet, inkább csökkentsük a minimumra a fogyasztását, 18 éven aluliaknak pedig egyáltalán ne adjunk ilyesmit. Nemcsak a megadózis koffein miatt, hanem azért sem, mert az energiaitalok úgy adnak energiát, hogy közben jószerivel semmilyen tápanyag nincs bennük, cukor viszont annál több, néha 70 gramm, azaz 17,5 teáskanál is!
Egy vizsgálat szerint az a tizenéves, aki egy hét alatt ötnél is több adag energiaitalt iszik, annak hétszeres az esélye a traumás agysérülésre azokhoz képest, akik nem isznak ilyesmit. A tanulmány azt nem közölte, milyen kapcsolatban lehet ez a tény azzal, hogy sok tizenéves alkohollal együtt fogyasztja az energiaitalokat – az viszont bizonyítottnak látszik, hogy az energiaitalok fogyasztói nehezebben épülnek fel a traumás agysérülésekből.
Azok a vastagbélrákból felgyógyultak, akik rendszeresen isznak kávét, ezzel csökkenthetik a betegség kiújulásának veszélyét – egyes tanulmányok szerint akár 52 százalékkal is kisebb lehet a kockázat, különösen akkor, ha az illető négy, vagy annál több csésze kávét fogyaszt naponta. De még a napi két-három csészényit ivók is érezhetik a kávé jó hatását.
Egy 2013-as kutatás szoros kapcsolatot tárt fel a koffienfogyasztás és a szájüregi rák miatti halálozás kisebb kockázata között. A kutatás szerint azok, akik napi legalább négy kávét ittak, feleakkora kockázattal néztek szembe, mint a kávét csak alkalmanként fogyasztók. A teaivással viszont nem volt szoros kapcsolatban a kockázat.
A koffein erős hatóanyag, így a túladagolása semmiképp nem hasznos. Körülbelül 500 mg koffeintől, ami négy kávénak felel meg, már idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, gyomorbántalmak, remegés és szívdobogás léphet fel.