Létrehozva: 2016.11.14.

15 százalék az esélye, hogy cukorbeteg leszel! Olvasd el ezt, hogy elkerüld

A 2-es típusú cukorbetegség nem hirtelen alakul ki: évek alatt jön létre, de 50 fölött elképesztõen sok az érintett. Életmódjuk átalakításával sokan elkerülhetnék a tényleges betegséget, általában mégsem lépnek idõben. Mutatjuk azokat a jeleket, amikre oda kel figyelni!

Ma Magyarországon körülbelül 750 ezer cukorbeteg él, és még körülbelül ugyanennyien vannak, akik cukorbetegek, de még nem tudnak az állapotukról. A másfél millió cukorbeteg mellett pedig még körülbelül másfél millió azoknak a száma, akik a cukorbetegséget megelőző állapotban élnek, vagy jelenlegi életmódjuk miatt haladnak a betegség felé. Fontos lenne, hogy a megelőző állapotról is eleget tudjunk, mivel ilyenkor a életmód átalakítása mellett még elkerülhető lenne a betegség, és így a súlyos szövődmények kialakulása.

1. Nagy szükség van az egészséges bélflórára

Az egészséges bélflóra az anyagcsere egészségét is óvja, és így a cukorbetegség megelőzésében is segít. A bélflóra felborulása viszont gyulladásokat válthat ki, és felboríthatja a cukor-anyagcserét. Vagyis minél egészségesebb a bélflórád, annál nagyobb eséllyel kerülöd el a betegséget. Egyél minél több rostot, például zöldséget, hüvelyeseket, dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, erjesztett élelmiszereket (például savanyú káposztát) és élőflórás joghurtot.

2. Az éjszakázás növeli a kockázatot

A krónikus alváshiány a cukorbetegség és az azt megelőző állapot a cukorbetegség ismert kockázati tényezője – de az sem használ, ha csak időnként maradsz fenn sokáig. Azok a nők, akik későn fekszenek le, könnyebben híznak hasra, ami növeli az inzulinrezisztencia kockázatát, és jobban fenyegeti őket a metabolikus szindróma is, ami olyan tényezők (pl. felborult cukoranyagcsere, magas vérnyomás, hasi hízás) együttese, amelyek emelik a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát, azokhoz képest, akik korán feküdtek le és korán keltek, még akkor is, ha mindkét csoport legalább 7 órát aludt. Az éjszakázók általában kevesebbet edzenek, többet dohányoznak, és az étrendjük, valamint a testtömegindexük is egészségtelenebb a korén lefekvő, korán kelő „pacsirta” típusokénál. Épp ezért érdemes korábbra tenni a lefekvés idejét, és ágyba kerülés előtt elhagyni az alkoholt, a koffeint, valamint kikapcsolni az elektronikai eszközöket. Ha valamiért muszáj későig fennmaradnod, kerüld az ehhez társuló rossz szokásokat, az esti nassolást, a mozgáshiányt és a dohányzást.

3. Nem minden telített zsír rossz

Egy kutatás szerint a palackorrú delfineknél a szabadban is képes kialakulni a metabolikus szindróma – ám a heptadekánsav nevű telítetlen zsírsav 24 hét alatt segít a normálisra csökkenteni az inzulin-, glükóz- és trigliceridszintjüket. Az embereknél is hasonló lehet a helyzet: ha az étrended kevesebbet tartalmaz a szükségesnél ebből a zsírsavból, nagyobb esélyed van a metabolikus szindrómára. Épp ezért fogyassz nyugodtan zsíros tejterméket, tejet, joghurtot, tejfölt, vajat, valamint halat, például heringet, makrélát, szardíniát.

4. A 0-ás vércsoport szerencsésebb

Egy francia kutatás szerint az A és B vércsoportú nőket 10, illetve 21 százalékkal erőteljesebben fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, mint a 0-s vércsoportúakat. Ez valószínűleg a bélrendszer baktériumflórájának genetikai adottságaival lehet összefüggésben, amelyet a vércsoport is befolyásol.

5. A D-vitamin hiánya is hatással van az anyagcserére

A D-vitamin nemcsak a csontok egészségét védi és az immunrendszer működését támogatja, hanem a cukoranyagcserét is. Egy vizsgálat szerint a D-vitamin hiánya a cukorbetegséget megelőző állapot kockázati tényezője, mégpedig a testsúlytól függetlenül. Érdemes vérvizsgálattal ellenőriztetni, nincs-e D-vitamin hiányod, szükség esetén pedig étrendkiegészítőt szedni.

6. Fázni jó

A hideg ugyanis aktiválja a glükóz és az energia felhasználásáért felelős barna zsírt, így beindul a zsírégetés. A legjobb, ha hűvös környezetben edzel, sokat vagy a szabadban, de a lakásban sem fontos izzadnod, elég a 19-20 Celsius-fok.

7. A kor már önmagában kockázati tényező

A kor előrehaladtával több, az inzulinérzékenységet csökkentő fehérje kering a szervezetben, több hasi zsír halmozódik fel, miközben csökken az izomtömeg. Vagyis minél idősebb vagy, annál inkább érdemes odafigyelni az edzésre, a rostban gazdag étrendre és a pihenésre, hogy csökkentsd a kockázatot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel