MEDICINA

A köhögésre legjobb az ananászlé

Nyakunkon az ünnepek, a pihenés, a nyugalom és a békés családi együttlétek időszaka. A hideg idő miatt azonban gyakori, hogy valamilyen undok betegség épp ilyenkor keseríti meg az életünket. Összeszedtük, hogy gyógyulhatunk gyorsan meg.
címkék:
  • Szerző:

Bárkivel megeshet, hogy a megfázás épp a jól megérdemelt pihenés ideje alatt dönti le a lábáról. A legbosszantóbb talán ezek közül a karácsony, hiszen ilyenkor csak arra vágyunk, hogy a szeretteik körében élvezzük a meghitt ünnepek melegét. Megfázáskor azonban a tüsszögés, orrfolyás, láz és fájdalom átlagosan 5-6 napra is ágyba parancsolhat minket. Egy nemzetközi kutatásból kiderült, a magyarok leggyakrabban a családi ünnepekről maradnak le azért, mert az ágyat nyomják, pedig megelőzéssel és a tünetek azonnali kezeléséve,l bárki szeretteivel lehetne a fontos alkalmakon. A panaszok azonban nem csak a betegnek okozhatnak kellemetlenséget. Egy meghűlt rokon jelenléte elronthatja a családi időtöltést. Az ünnepek előtt ezért különösen fontos a betegségek megelőzése, és a felkészülés a lehetséges megfázásokra.

, Image: 3057463, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: face to face / Face to Face / Profimedia
Fotó: Profimedia

Sok múlik az elővigyázatosságon

A felső légúti hurutok – melyek többségében vírusos eredetűek – szezonális megbetegedésnek tekinthetők abból a szempontból, hogy a nedves hidegben hamarabb megfázunk, ráadásul az ünnepek alatt sokkal több emberrel találkozunk, akiknek átadhatjuk a fertőzést, illetve el is kaphatjuk tőlük. Érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a személyi higiéniára, mindenkinek külön zsebkendő, külön törölköző javasolt, kerülni kell a zsúfolt helyeket különösen akkor, ha már megfáztunk.

Mit lehet tenni, ha folyik az orr?

A fokozott orrváladékozás és a köhögés miatt még nagyobb szükségünk van a folyadék utánpótlására, ezért bőségesen fogyasszunk például energiadús leveseket, vizet és teát is. Az orrdugulás és az orrváladék termelésének csökkentésére érdemes továbbá természetes hatóanyagokat, például eukaliptuszt is tartalmazó, aromaterápiás olajat vagy orrsprayt alkalmazni.

Köhögésre legjobb az ananászlé

Ha hideg időben rendszeresen fogyasztunk cukormentes ananászlevet – nem konzervet, nem ananásszal készült üdítőt, hanem frissen préselt ananászlevet –, biztosak lehetünk benne, hogy jelentősen csökkenhet a téli megbetegedés esélye. A benne lévő C-vitamin és a bromelain nevű enzim eredményesen harcolnak az influenzavírussal. Ha csak tehetjük, kezdjük a napot egy pohár friss lével, mert ez az ital az immunitás fokozásában is kiemelkedő szerepet játszik. Az ananász C-vitaminban, azaz antioxidánsban is gazdag, amely nagyon hasznos télen, amikor a levegő tele van kórokozókkal. Az ananászban nemcsak a C-vitamin, hanem a B1-vitamin is megtalálható. Ennek a kettőnek a kombinációja rendkívül hasznos, hiszen jó hatással vannak az anyagcserére, de az energia növelésében is szerepet játszanak.

Házi szirup készítése

Indiában összeállítottak egy receptet, amely nagyon hatékonynak bizonyult a köhögés csillapítására. Ez az ital az ananászlén kívül tartalmaz még mézet, gyömbért, citromlevet, borsot és sót. Egy csésze ananászlevet keverjünk össze negyed csésze frissen facsart citromlével. Majd ehhez adjunk egy kisebb darab meghámozott és lereszelt gyömbért, egy evőkanál nyers mézet, egy csipet sót és fél teáskanál Cayenne-borsot.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?