Létrehozva: 2021.05.07.

A koronavírus összes mutációja elleni új univerzális vakcina készül

Az oltás, amin több laborban is dolgoznak, megtanítaná az immunrendszert olyan variánsok felismerésére és leküzdésére, amelyek ma még nem is léteznek.

Másfél évvel kitörése után sem csitul a koronavírus-járvány, miközben a világon mindenütt hatványozott erőkkel folyik a lakosság beoltása. Most a legnagyobb aggodalmat az úgynevezett „indiai dupla mutáns” okozza. De félelem uralkodik Brazíliában is, ahol naponta 2500-an halnak meg és a kormány már ott tart, hogy lebeszéli a nőket a várandósságról az egyik vírusvariáns miatt.

Hetente 5 millió új fertőzést regisztrálnak világszerte, és az újabb mutációk elkerülhetetlenek. Ezek nyomon követésével talán elkerülhető a legrosszabb, de hosszú távon nem megoldás, hogy mindegyik variáns külön ellenszerét keressük, mert mire az egyiket megoldanánk, máris egy másik válik uralkodóvá – írja az Atlantic.

Egyes szakértők, köztük Anthony Fauci virológus, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, úgy vélik, hogy átfogóbb megközelítésre van szükség, és a kutatóknak egy univerzális SARS-CoV-2 oltás kifejlesztésére kell összpontosítani erőfeszítéseiket. Egy olyanra, amely legalább részleges immunitást ad bármilyen újonnan felbukkanó variánssal szemben.

 

Már számos kutatócsoportban folynak az ilyen irányító kísérletek, de ez csak az első lépés.

„A második lépésnek egy olyan egyetemes koronavírus-vakcinának kell lennie, amely nemcsak a SARS-CoV-2 valamennyi formájától képes megvédeni bennünket, hanem az elkerülhetetlenül felbukkanó új és másfajta koronavírusoktól is, amelyek a jövőbeli pandémiákat okozhatják”

– hangsúlyozza Fauci.

Fotó: Shutterstock

Az alapvető probléma az, hogy a sejtjeink barátjuknak hiszik a koronavírust. Minden vírusrészecskét tüskefehérjék borítanak, és mindegyiknek a csúcsa úgy fest, mint egy normális emberi molekula, ezért az egészséges sejt hozzátapad. Ez végzetes tévedés. A vírus ugyanis behatol a sejtbe és belelövelli RNS-ét. Innentől kezdve felhasználhatja arra, hogy több millió példányban szaporodjon, majd szétrobbantsa a sejtet.

A tüskefehérje az oka mindennek, ugyanakkor remek célpont az oltások számára. A jelenleg használt vakcinák megtanítják az immunsejteket, hogy felismerjék, így még a vírus behatolása előtt semlegesítsék.

Csakhogy minden variáns tüskéje különbözik egy kicsit egymástól. A forgalomban lévő oltások a Vuhanban talált eredeti vírustörzs genetikai kódján alapulnak. Ez a törzs azonban már nem terjed, ezért az oltások nem tökéletesek számos variánssal szemben.

Ez nem azt jelenti, hogy az első generációs vakcinák hatástalanok, de a vírus további mutációi ronthatják a helyzetet.

A kihívás tehát olyan oltást kifejleszteni, amely képes megtanítani az immunrendszert olyan variánsok felismerésére és leküzdésére, amelyek ma még nem is léteznek.

Az egyik célpont a tüskefehérjének az a része lehet, amely lassabban fejlődik a többinél. A texasi állami egyetemen Jason McLellan laboratóriuma a SARS-CoV-2 tüskefehérje tövére koncentrál, amely nem mutálódik olyan gyakran, mint a csúcsa. Ha a vakcina megtanítja az immunrendszert a tüskefehérje tövének felismerésére, egyszerre adhat védelmet számos vagy akár az összes variánssal szemben, amíg ez a rész nem változik.

A gyakorlatban azonban az antitestek nehezen ismerik fel és célozzák be a tüskefehérje tövét, ha azt belesimul a protein-struktúrába.

Egy másik laboratóriumban olyan megoldáson dolgoznak, amely általános immunválaszt biztosítana: egy, az emberi sejtekhez tapadó tüske számos verzióját hordozó oltáson. Ezek „nanorészecske-mozaikot” alkotnak. Tavaly egereket oltott be a vakcina prototípusával, és megállapították, hogy minden olyan tüskefehérje ellen termelt antitesteket, amelyek benne voltak a mozaikban.

Hasonló kísérletre készülnek a hírvivő RNS-sel, amelyeken a Pfizer és a Moderna oltások alapulnak. Az észak-karolinai egyetem kutatócsoportja ígéretes egérkísérleteket hajtott végre a különböző koronavírusokból álló hírvivő mRNS-sel.

Fauci éveken át dolgozott a szezonális influenzák elleni általános oltáson, és úgy gondolja, hogy a SARS-CoV-2 elleni általános vakcina kevesebb akadályba ütközik, mert genomja egyszerűbb, mint az influenzáé.

Szerinte az univerzális vakcina már akár a pandémia vége előtt elkészülhet, mert a szükséges technológia már most is rendelkezésre áll, de ha nem, akkor is minden bizonnyal szükség lesz rá a későbbiekben is.

Több ezer hasonló kórokozó keringhet különböző élőlényekben, és ezek közül bármelyik átjuthat az emberre. Csak az elmúlt 18 évben három koronavírus okozott súlyos problémákat (SARS, MERS, Covid-19), és a szakemberek egyetértenek abban, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e következő járvány, hanem az, hogy mikor.

Egy valóban univerzális koronavírus-vakcina megalkotásához számos tudományág összefogására van szükség, köztük a sejt- és rendszerbiológiára, az immunológiára, a genetikára, a mesterséges intelligenciára, és a strukturális modellezésre. Ehhez a kormányoknak, a magánszektornak, az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a non-profit szervezeteknek együtt kell működniük.

„Milliárdokba kerülhet, de csak ez a pandémia trilliókba került. Nem tanultunk a SARS-ból, a MERS-ből, a HIV-ből, a sertésinfluenzából, de ezúttal tanulni fogunk” – ígérte az Atlanticnak Wayne Koff biokémikus, a New York-i központú Human Vaccines Project vezetője.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel